15 februari 2009 door Thijs in 'Reisverslagen'' | 5 Reactie(s)

Het leuke van werken in een wintersportgebied is dat je veel tijd op de piste doorbrengt. Daar ga je immers voor naar een winter-bestemming. Je kunt iedere dag je hobby uitoefenen. Mooier kan haast niet. Je leert de lokale bevolking snel kennen en al snel staan er gratis drankjes en lunches op het menu. En door de vele uren op de piste schieten je ski- of snowboardkwaliteiten omhoog.

Maar er moet ook gewerkt worden. Je kunt natuurlijk van alles bedenken om te gaan doen in een winterdorp. Sneeuwschepper, skileraar, receptioniste, liftbediende, vuilophaler of reisleider. Toch kom je als buitenlander al snel in de horeca terecht. In een hotel, een bar of chalet.

Serveren met rode konen

Mijn eerste winterseizoen in de sneeuw heb ik doorgebracht in Les Deux Alpes. Ik werkte bij een Nederlands echtpaar in een hotel in het centrum van het plaatsje. Het hotel ligt praktisch naast de lift, dus na elke dienst ben je binnen een mum van tijd op 3200 meter hoogte. Het gebied van Les Deux Alpes is enorm. Het mooiste zijn de avonddiensten, want dat betekent een hele dag de berg op en met rode konen het driegangenmenu serveren. En na het diner in de hotelbar de après-skimuziek aan. Een groot voordeel van het werken tussen de toeristen is dat je zelf ook een vakantiegevoel hebt. En natuurlijk horen daar heel wat stapavondjes en kroegentochten bij.

Eisstockschiessen in ruil voor bier

Mijn tweede winterseizoen zat ik in Mühlbach im Pinzgau in de Kitzbuhler Alpen. Mühlbach is een heel klein dorpje tussen Mittersill en Neukirchen. Met één gasthof en één ‘supermarkt’. Maar met de pas geopende panoramabahn een perfect beginpunt om de Alpen in te gaan. Een mooi gebied en nog heel rustig, dus geen wacht-rijen bij de liften. Met de stamgasten waren de avonden in de hotelbar een ware ontdekkingsreis door het Pinzgauer dialect. In ruil voor bier en radlers nodigde onze Pinzgauer vrienden ons met onze gasten uit voor een potje eisstockschiessen op de plaatselijke baan. Bij terugkomst ging buiten de open haard en de muziek aan en kreeg iedereen glühwein.

Met gebroken pols aan het werk

Het laatste winterseizoen dat ik in de sneeuw werkte heb ik in Châtel doorgebracht. Châtel ligt aan de voet van de Portes du Soleil. In een chalet zorgden we met zijn tweeën voor maximaal achttien gasten. Skipassen en skilessen regelen, materiaal huren, naar de bakker voor het ontbijt, schoonmaken, administratie en iedere avond weer een heerlijk voedzame maaltijd op tafel toveren. Zelfs toen de één een gebroken pols en de ander verschoven nekwervels en een zware hersenschudding had (tja, snowboarders hè), ging het werk gewoon door. Je krijgt vaak bijzondere mensen in huis. Eén week hebben we een groep Zuid-Afrikanen in huis gehad en daarvan hadden sommige nooit eerder sneeuw gezien.

Ik raad iedereen aan om minstens één seizoen lang in de sneeuw te gaan werken. Je leert er veel en wordt er zelfstandig. Je bouwt een groot netwerk op en daar heb je je hele leven wat aan. Als je wilt werken in de sneeuw kun je kijken op de websites van tour-operators. Zij hebben vaak eigen horecagelegenheden waar zij personeel voor zoeken.

Kijk bijvoorbeeld ook eens op:
www.sunweb.nl/werken
www.skichalets.nl
www.skileraar.com

Jouw verhaal op Snowplaza.nl?

In je blote kont ondersteboven aan de stoeltjeslift blijven hangen? Hermann Maier voorbij geskiet? Of gewoon een heerlijk plekje in de Alpen ontdekt? Stuur je verhaal naar c.harleman@snowplaza.nl en maak kans op publicatie en een Ski Atlas 2010! (Niet meer dan 500 woorden en het liefst met een paar foto’s!)

Reactie(s)

door marco op 16 oktober

super verhalen! ben al 2weekies aan zoeken na mn zomer seizoen voor n job alleen best lastig nog! heeft iemand tips groetszzz



door Wouter op 9 november

hee, ik ben wouter 23 jaar en vanaf mijn 14e al werkzaam in de horeca. Ik zou graag ook een keer werken met vrij snowboarden willen combineren. Helaas heb ik gewoon losse weken vrij en niet een langere periode achter elkaar. Ik weet dat ze me waarschijnlijk niet willen aannemen voor een dergelijk korte periode, maar ik probeer toch mijn kans te creeeren voor dit jaar. Ik ben beschikbaar van 19 januari t/m 27 januari en van 9 t/m 17 februari. Dus maar twee losse weken. Als het echt niet anders kan, ga ik kijken of ik die twee weken daartussen ook vrij kan nemen, zodat ik 4 aaneengesloten weken kan werken. Als iemand contacten heeft, ideeen of opmerkingen om mij verder te helpen stel ik dat zeer op prijs. Vriendelijke groet, Wouter van der Laan p.s. Ik vindt zelf dat ik erg goed kan snowboarden en ik heb ook meerdere les gegeven. Ik heb daar geen papieren voor, maar als er een mogelijkheid is vindt ik het ook leuk om les te geven.



door Jelco op 26 augustus

hallo, mijn naam is Jelco en ik ben druk bezig om dit wintersport seizoen als barkeeper te gaan werken in oostenrijk. Ik heb al meerder e-mails gestuurd maar heb al wel gemerkt dat er flinke selecties zijn waar uit gekozen gaat worden. Ik wil er zeker van zijn dat ik dit seizoen onder de pannen kan, heeft er nog iemand tipss voor mij ??? Alvast bedankt!!!



Laat een reactie achter

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen