Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wederom sneeuw in het vooruitzicht

Op veel plekken in de Alpen was het prima verblijven dit weekend. Zeker hogerop waren de condities uitstekend om naar beneden te glijden. Het zonnetje scheen veel in de hogere gebieden en de sneeuwcondities waren prima. Op lagere ligging was er veelal sprake van zogeheten 'Hochnebel'. Komende week zal dit wederom vaak te zien zijn. Er verplaatst een hogedrukgebied van de Atlantische Oceaan richting de Alpen. De lucht die de skigebieden binnenstroomt is iets zachter, waardoor nevel en mistvelden op lagere en gemiddelde hoogtes zullen ontstaan.

Vandaag: witte webcambeelden

Het is vandaag erg bewolkt in de Alpen en er valt weer veel sneeuw. Gebieden die boven de 700 meter liggen, gaan hier hoogstwaarschijnlijk van profiteren. De sneeuwval is te danken aan een warmtefront, die van noordwest naar zuidoost over de Alpen trekt. Helaas hebben plekken die onder de 700 meter liggen te maken met enkele regenbuien. Dinsdag zal de sneeuw via het oosten Oostenrijk verlaten en vervolgens volgt er een droge periode dankzij het hogedrukgebied. Temperaturen zullen stijgen dankzij de aanvoer van zachtere lucht. Donderdag kan het op sommige plekken in de Alpen zelfs 10 °C worden! Op lager gelegen skipistes zal het sneeuwdek daarom helaas aangetast worden door de dooi.

Klik hier voor de webcams in de Alpen >

Westendorf kleurt nog steeds prachtig wit

Zonnig skiën op hogere ligging

Dankzij het hogedrukgebied krijgen hoger gelegen gebieden te maken met prachtig weer. Met zonneschijn en slechts een paar graden boven nul, zullen de pistes weinig worden aangetast. De lagere gebieden worden krijgen te maken met mist en bewolking. Dat betekent dat er woensdag en donderdag een grijze lucht zal hangen boven deze plekken. Dit komt door de langzaam oplossende 'Hochnebel'. Op sommige plaatsen blijft het hierdoor de hele dag grijs. In het westen van de Alpen zal vrijdag de bewolking weer toenemen, waardoor in de middag enige neerslag kan vallen. Op veel plekken zal dit helaas regen zijn, maar gaandeweg de dag daalt de sneeuwgrens tot onder de 1000 meter.

Gelukkig, dit weekend weer sneeuw…

Aankomend weekend keert de kou weer terug in de Alpen. De westelijke stroming maakt plaats voor een noordweststroming. Hierdoor kan koude lucht vanuit het hoge noorden de Alpen binnenstromen. Vanuit de noordwestelijke richting is dus grote kans op winterse sneeuwbuien. Begin volgende week opteren weermodellen voor een verse lading sneeuw als een depressie boven de Italiaanse bergen het weer in de Alpen gaat bepalen. Dat duurt nog even, maar er breekt waarschijnlijk een periode aan met wederom veel sneeuwval!

Hopen dat Lech volgend weekend ook weer met sneeuwval te maken krijgt

Kitzbühel

Gitschberg-Jochtal

Gerlos

Madonna di Campiglio

Handige weerlinks

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.