10 februari 2009 door Miranda in 'Stellingen', Algemeen''

Te kort aan skileraren

Net als veel Alpenlanden heeft ook Italië een tekort aan skileraren tijdens de hoogseizoenweken. En hoe hard ze hier ook staan te springen om leraren, officieel mag je zonder Italiaans diploma niet aan de slag in een Italiaanse skischool.

De Italiaanse opleiding versus Oostenrijk

Italiaanse skileraren zijn veelal (oud-)wedstrijdskiërs, ze zijn dus vaak technisch al erg goed voor ze aan de 2-jarige opleiding (totaal 90 dagen) tot skileraar beginnen. Na de opleiding mogen ze zichzelf dan officieel “Maestro di sci” noemen. In Oostenrijk bijvoorbeeld bestaat de opleiding tot skileraar uit verschillende niveau’s: je begint met Anwärter, vervolgens Landes I en II en als hoogste niveau Staatlich. Na het eerste niveau Anwärter mag je in Oostenrijk al aan de slag bij de skischool. Bij veel skischolen kan je zelfs aan de slag in de “kindertuin” zonder diploma. Het niveau in Italië is vergelijkbaar met Staatlich in Oostenrijk. Italië kent dus alleen “hoog opgeleide” skileraren.

Toch aan de slag

Hoewel ik niet in het bezit ben van een Italiaans diploma kon ik vorig jaar toch een aantal weken aan de slag bij de plaatselijke skischool. Nood breekt wet; ze hadden onvoldoende leraren. Hollandse kindjes (en ouders) waren blij eindelijk een Nederlandse juf te hebben en ook Engelsen waren verrast een skileraar te hebben die ze goed konden verstaan. Zelfs Italianen waren enthousiast les te krijgen van zo’n blonde uit een land zonder bergen.

Niet onopgemerkt

De directeur van de skischool en ik wisten dat we een “risico” liepen, vandaar dat ik ook werkte in mijn eigen kleren en niet in een officieel skilerarenpak. Helaas heeft de skischool toch aan het einde van het seizoen een waarschuwing gekregen dat ze me niet mochten laten werken op de piste, alleen op de oefenweide van de skischool. Daar stond ik dus dit jaar 2 weken met kerst en oud&nieuw: op de oefenweide!

Dan maar naar Oostenrijk

Na 2 weken voornamelijk les gegeven te hebben op de gigantische uitdagende oefenweide had ik besloten dat ik dan misschien maar een paar weken naar Oostenrijk moest gaan in februari. Maar Italianen zouden geen Italianen zijn als ze niet de wetten en regels regelmatig veranderen.

Vergunning voor 15 dagen werken

Vanaf 2009 mag je, indien je in het bezit bent van een buitenlands diploma, een vergunning aanvragen om 15 dagen te werken in een skischool in Trentino. Ik heb gisteren eindelijk akkoord gekregen, dus vanaf half februari kan ik dan toch officieel 2 weken aan de slag en weer lekker iedere dag pasta eten met mijn collega’s!

Jouw verhaal op Snowplaza.nl?

In je blote kont ondersteboven aan de stoeltjeslift blijven hangen? Hermann Maier voorbij geskiet? Of gewoon een heerlijk plekje in de Alpen ontdekt? Stuur je verhaal naar [email protected] en maak kans op publicatie en een Ski Atlas 2010! (Niet meer dan 500 woorden en het liefst met een paar foto’s!)

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen