12 december 2017 door Thijs in 'Reisverslagen''

La Clusaz

Vergeet Val Thorens, Tignes of La Plagne, na een paar dagen skiën in La Clusaz was ik verkocht. Wat een heerlijke bestemming! Alles wat een wintersport (in Frankrijk) zo mooi maakt vind je hier. Sfeervolle chalets, een veelzijdig skigebied, sneeuwzeker, het meest heerlijke eten... Ik kan zo nog 10 redenen verzinnen waarom je op wintersport moet naar La Clusaz te midden van het Massif des Aravis. Jong en oud voelt zich hier thuis en ook wintersporters die niet de hele dag op de ski’s willen staan kunnen zich hier vermaken. La Clusaz is nog vrij onbekend bij het Nederlandse wintersportpubliek, maar daar komt wat mij betreft snel verandering in!

Sfeervol en gezellig

Direct wanneer je La Clusaz binnenrijdt zie je dat dit dorp anders is dan veel andere Franse bestemmingen. Het dorp bestaat uit sfeervolle chalets en er is een gezellige hoofdstraat met winkeltjes en bars (tip: Les Caves de Paccaly!). Het straatbeeld van La Clusaz wordt compleet gemaakt door een authentieke kerk. De liften gaan links en rechts naar boven, waardoor je direct in de wintersportsfeer zit. Ook bevindt er zich in het centrum van La Clusaz een ijsbaan en een kinderland, waar de allerkleinsten leren skiën. Wat bovendien opvalt is de behoorlijke omvang, er zijn echter veel chalets die privébezit zijn en niet worden verhuurd, waardoor er van drukte geen sprake is.

La Clusaz

Stoeltjeslift en gondel in één

We nemen de Télémix du Bossonet lift die zowel uit gondels als stoeltjes bestaat. Ideaal voor kids en beginnende skiërs die zich niet de eerste meters al druk willen maken om de stoeltjeslift. Eenmaal boven hebben we een prachtig uitzicht op het dorp en beginnen we met enkele fijne blauwe afdalingen. Nadat het de afgelopen dagen regende en veel te warm is geweest, heeft het vannacht eindelijk weer gevroren. De ski’s schreeuwen tegen de harde, vers geprepareerde pistes en eigenlijk ligt het skigebied er ondanks de hoge temperaturen prima bij.

Uitzicht op de Mont Blanc

Via een lang bospad skiën we naar de linkerzijde van het skigebied. Via een gondel en een lange, niet al te snelle stoeltjeslift bereiken we top van de Col de Balme (2477 m). Dit is het hoogste punt van het skigebied en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de machtigste berg van de Alpen: de Mont Blanc. De pistes in dit deel van het skigebied zijn een stuk uitdagender dan direct boven La Clusaz. Bovendien is de Col de Balme bij verse sneeuw één groot off-piste paradijs. Ervaren skiërs voelen zich helemaal thuis op de afdalingen Crintiaux (rood), Roualle (rood) en Vraille (zwart).

Uitzicht op de Mont Blanc

Massif des Aravis

(Foto: © OT La Clusaz)

Familie- en beginnersberg Beauregard

Via de heerlijke dalafdaling en het bospad Le Var skiën we terug naar La Clusaz. Alleen Beauregard aan de andere zijde van het dorp moet nog ontdekt worden. Via een comfortabele gondel stappen we uit in het familie- en beginnersgebied van Bearegard. Er bevindt zich hier een uitgebreid kinderland en er zijn ideale oefenweides met een bescheiden hoogteverschil. Vanaf hier kun je ook de aansluiting maken op Manigod, maar daar hebben we tijdens onze trip helaas geen tijd meer voor.

Reblochonnade bij La Ferme

Tijdens een wintersport in La Clusaz ontkom je niet aan het proeven van de Reblochon. De plaatselijke kaas waar de inwoners maar wat trots op zijn. Wij gaan tijdens de lunch bij La Ferme, een traditioneel restaurant aan de dalafdaling naar het dorp (tip!), voor de Reblochonnade. Er verschijnt een ijzeren gevaarte op tafel waarin houtskool ligt te smeulen. Aan de onderzijde kun je de kaas in een pannetje laten smelten en aan de bovenkant kan vlees gebakken worden. Och, och wat houd ik toch van de Savoie!

Reblochonnade bij La Ferme

Massif des Aravis

Zo hoort wintersport in Frankrijk te zijn

In slechts een paar dagen tijd ben ik volledig overtuigd door La Clusaz. Het skigebied is veelzijdig, het dorp gezellig en de gastronomie overheerlijk. Iedere skiberg rond het dorp heeft z’n eigen karakter en spreekt een bepaald type skiër aan. Voor een kleine meerprijs is je skipas ook geldig in het skigebied van het nabijgelegen Le Grand Bornand. Tijdens je wintersport kan ik je ook aanraden om eens bij het Lac des Confins te gaan kijken. Dit is het domein van de langlaufers, maar ook voor een mooie wandeling en een heerlijke lunch (restaurant l’Endryre) zit je hier goed.

Reis mogelijk gemaakt door:
France Montagnes
Frans Bureau voor Toerisme
OT La Clusaz

Lac des Confins

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen