Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Eerste dagen nog zacht, vanaf het weekend kouder

De afgelopen dagen viel er voor de zoveelste keer behoorlijk wat sneeuw aan de zuidzijde van de Alpen. De noordzijde moest het doen met een stevige föhn. De komende dagen blijven de temperaturen aan de milde kant en is er veel ruimte voor de zon. Vanaf het weekend lijkt het een stuk kouder te gaan worden met dan ook eindelijk weer sneeuw voor de noordalpen.

Terugblik op de afgelopen dagen

Zoals verwacht viel er de afgelopen dagen behoorlijk wat sneeuw aan de zuidzijde van de Alpen. In de zuid Franse Alpen viel er tot 25 cm sneeuw bij. Kijken we naar Italië dan viel daar in de Aosta tussen de 10-30 cm en in de Dolomieten tussen de 25-50 cm. Meer naar het oosten, richting de Sloveense grens, werd zelfs de halve meter ruim overschreden met 70 cm. Ook het Oostenrijkse Karinthië deed weer volop mee met tussen de 30-80 cm verse sneeuw. Hieronder kun je zien hoeveel sneeuw er de afgelopen dagen in Zwitserland viel. Ook hier werd op een enkele plek de halve meter gehaald.

Komende dagen wederom de zuidalpen

Vandaag is het in de gehele Alpen nog een rustige, milde dag met af en toe wat zon. Vanaf donderdag, het wordt een eentonig verhaal, begint het dan weer te sneeuwen aan de zuidzijde van de Alpen en dit houdt aan tot en met zaterdag. De gebieden die de afgelopen dagen al zoveel sneeuw kregen vallen dus opnieuw in de prijzen. De sneeuwgrens zal aanvankelijk wel hoog liggen, rond de 1500 meter, maar zal zaterdag dalen tot ongeveer 800 meter.

Krijgt Oostenrijk nog sneeuw?

Met bovenstaande kop bedoelen we toch vooral de noordalpen. Karinthië heeft namelijk niets over de sneeuw te klagen. Maar zo met de voorjaarsvakantie voor de deur wordt het toch weer eens tijd voor een flinke dump in de bekende Oostenrijkse skigebieden. En eerlijk is eerlijk, ze zijn ook wel een keer aan de beurt. De komende dagen, tot en met zaterdag, blijft het in de noordalpen toch vooral mild met behoorlijk wat zon. In de dalen kan het soms wat nevelig zijn en is de zon minder te zien. De föhn van de afgelopen dagen is wel getemperd maar de temperaturen blijven mild. In de dalen waar de zon weet door te breken kan het zomaar 10 graden worden en lopen de zuidhellingen flinke schade op.

Goed nieuws

De in het vorige Alpenweer voorspelde overgang naar een kouder weertype staat steeds duidelijker op de kaarten. De verschillende weermodellen zijn het nu ook met elkaar eens en dat is goed nieuws. Voor Oostenrijk betekent dit dat het vanaf zaterdagavond kouder gaat worden. In de nacht naar zondag verwacht ik ook dat er hier sneeuw gaat vallen. Het zal waarschijnlijk geen megadump worden maar tussen de 10-30 cm moet toch mogelijk zijn. Hieronder de sneeuwverwachting van Snow-Forecast van 3-6 dagen vooruit.

Lange termijn

Hoe het weer vanaf volgende week verder verloopt is nog onzeker, maar ik verwacht een grote kans dat de kou, met af en toe sneeuwbuien, zich weet te handhaven. Mogelijk stevenen we zelfs weer af op een vorstperiode in Nederland, al is dit wel glazen bol werk.

Dichterbij huis…. het Sauerland

Al een poosje niet meer genoemd, maar zo met de vakantie voor de deur gaan we toch weer eens kijken naar de skigebieden dicht bij huis. Op dit moment zijn de omstandigheden redelijk tot goed op de pistes in het Winterberg en Willingen. Hieronder een afbeelding van de Sesselbahn Büre-Herrloh van afgelopen dinsdagmiddag. De skiomstandigheden zien er toch prima uit zo.

De komende dagen, met name komend weekend, zullen de omstandigheden zich hier verder verbeteren. Vanaf het weekend wordt het namelijk kouder en vallen er ook geregeld sneeuwbuien. Tip van de weerman: Wanneer je je skispieren nog even wil opwarmen of het materiaal wil checken reis dan begin volgende week af naar het Sauerland.