Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sneeuw voor Italië, Föhn voor Oostenrijk

1144 - Alpenweer: Sneeuw voor Italië, Föhn voor Oostenrijk (1)

De komende dagen komen de Alpen stevig in de greep van een lagedrukgebied ten westen van het Europese vasteland. Zoals je weet beweegt de lucht zich bij een lagedrukgebied tegen de wijzers van de klok in en komt de wind voor de Alpenlanden dus vanuit het zuiden. Een scenario wat we deze winter vaker hebben gezien, met bakken sneeuw voor Italië en föhn voor de bekende Oostenrijkse skigebieden.

Het Alpenweer

Het Alpenweerbericht verscheen de afgelopen weken wat minder frequent dan je van Snowplaza gewend bent. Excuses hiervoor. De komende tijd kun je gewoon weer drie maal per week een Alpenweerbericht verwachten. De berichten zullen nu tevens verschijnen op vaste dagen te weten maandag, woensdag en vrijdag.

Flaine

De afgelopen week vierde ik mijn wintersportvakantie in Flaine in de Franse Alpen. Helaas zit het er voor mij nu dus weer op, maar ik kan terugkijken op een perfecte vakantie met zeer goede sneeuw en prachtig zonnig weer. Kortom omstandigheden die ik iedereen toewens die nog moet gaan. Helaas heb ik geen invloed op het weer, maar ik zal zeker trachten bij te dragen aan jullie voorpret!

Hieronder een foto vanaf de Grandes Platières, met 2480 meter het hoogste punt van het skigebied. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de Mont Blanc die je wellicht op de foto zult herkennen.

Het weer de komende dagen

De komende dagen komen de Alpen dus onder invloed van een zuidelijke stroming. Dit betekent wederom goed nieuws voor de Italiaanse skigebieden waar weer veel sneeuw gaat vallen. De lokale bewoners zullen er misschien anders tegenaan kijken, want men moet wederom met de nodige overlast rekening houden. De gehele Italiaanse noordkant, vanaf de Aosta tot aan de Sloveense grens, mogen maandag en dinsdag rekenen op zeker een halve meter sneeuw en ik verwacht dat er op sommige plaatsen ruim een meter gaat vallen. Ook de zuid Franse Alpen en het Oostenrijkse Ost-Tirol en Karinthië gaan profiteren. De sneeuwgrens komt rond de 1000 meter te liggen.

Föhn

Een zuidelijke stroming betekent doorgaans slecht nieuws voor de door ons zo geliefde noordalpen. Zo ook nu….De Oostenrijkse skigebieden kunnen zich de komende dagen namelijk opmaken voor een stevige föhn. Deze zal vooral aan het begin van de week soms stormachtig zijn. Zoals het er nu naar uitziet houdt de föhn, later wel iets afgezwakt, aan tot het einde van de week. Met redelijk wat zon zullen de temperaturen in de dalen lenteachtig aanvoelen. Mogelijk dat in een föhngevoelig dal de 15 graden gehaald gaat worden, in de overige dalen zal de thermometer waarschijnlijk tot rond de 10 graden stijgen. De sneeuwkwaliteit zal hier zeker door worden aangetast en de sneeuw in de dalen zal het lastig gaan krijgen. Hieronder een afbeelding van Kitzbühel van zondag 1 februari. Aan het eind van de week zullen we zien hoe de situatie dan is.

Onderstaande afbeelding is van het Amerikaanse weermodel en laat zien dat de temperatuur flink oploopt. Voor dinsdagmiddag verwacht men een temperatuur van ongeveer 5 graden op 1500 meter hoogte. In het dal zal het dan nog een stuk warmer zijn.

Hoop voor de noordalpen

Ik kan me zo voorstellen dat het bericht over de föhn de zorgen bij veel wintersporters hebben doen toenemen. Maar ik heb al gezegd dat ik zal proberen bij te dragen aan de voorpret. Ik waag me nu dan ook aan een voorspelling voor een wat langere termijn. Vanaf komend weekend namelijk verwacht ik dat de kou weer zal terugkeren met zeer waarschijnlijk ook weer sneeuw voor de noordalpen. Met de voorjaarsvakantie voor de deur een prima scenario om dit bericht mee af te sluiten!