Skip to navigation Skip to main content

Al je Skilometers op je scherm

Je kunt tegenwoordig nog niet naar het toilet zonder dat een stuk of vier satellieten niet alleen je exacte route berekenen, maar ook je snelheid en drie alternatieve routes, voor als je met de auto, fiets of openbaar vervoer naar het toilet had gewild.

GPS

In de tijd dat mobiele telefoons met steeds grotere regelmaat al worden uitgerust met geavanceerde GPS-systemen, kan de wintersport niet achterblijven. Hele dagen skiën we van lift naar lift en hoewel we ons daar geheel vrij in voelen en niets in de gaten hebben: Big Brother is watching...

Chip

Elke skipas is tegenwoordig uitgerust met een chip, waardoor je niet meer met zo’n lullig touwtje of zo’n katrol om je nek hoeft te skiën. Je stopt het kaartje gewoon ergens in een binnenzak en terwijl je het liftpoortje nadert hoor je “bliep” en het poortje gaat van het slot. Maar wat slechts weinigen weten, is dat het chipje in die pas, met een geheugen is uitgerust.

Skiline

Elk liftje dat je neemt wordt op je skipas geregistreerd, compleet met de datum en het tijdstip waarop je het poortje passeert. Nu is het leuke daarvan, mits je in Oostenrijk bent geweest, dat je die data later exact kunt terugzien op Skiline.cc. Je wordt daar gevraagd om wat gegevens in te vullen, maar de enige input die noodzakelijk is om je data tevoorschijn te toveren is het nummer van je skipas.

Grafiekjes

Van elke dag dat je bent wezen skiën staan er keurige grafiekjes op, met de namen van de liftjes die je genomen hebt. Zo kan je dus met een pistekaartje heel nauwkeurig terugzien welke afdalingen je hebt gedaan en hoe lang je daarvoor nodig had.

 

Als het goed is, kan dezelfde informatie binnenkort ook van andere landen worden teruggevonden. Big Brother is watching, kijk lekker mee!

Winter Male Author 2

Over Coen

Voor Coen is wintersport veel meer dan alleen skiën. Het gaat ook om gezelligheid, lekker eten, sportief bezig zijn, eindeloze kaartspelletjes, knusse dorpjes, de frisse berglucht – en als het even kan – de zon!