30 januari 2009 door Miranda in 'Skigebieden onder de loep''

Eén van de dingen die nog op mijn wintersport-to-do-lijstje staat is snowkiten. Op een grote sneeuwvlakte je laten voortbewegen door een enorme vlieger, dat lijkt me een geweldige ervaring. Je kan dit o.a. doen in het Zwitserse Silvaplana.

Silvaplana

Silvaplana ligt op 1815m hoogte, op een paar kilometer afstand van het mondaine St. Moritz in Engadin, Zwitserland. Midden tussen de imposante bergen ligt het meer van Silvaplana. Door de goede windomstandigheden is deze plek beroemd onder kiters en windsurfers in de zomer en snowkiters in de winter. Met grote regelmaat waait de zogenaamde Malojawind, die een kracht heeft van 3 tot 5 beaufort, perfect om te kiten. Door de hoge ligging van Silvaplana is het meer de hele winter bevroren en bedekt met een flinke laag sneeuw. Zo biedt het meer een perfecte sneeuwdeken voor de snowkiters.

Leren snowkiten

Volgens de snowkiteschool in Silvaplana heb je als beginner zo’n 6 tot 9 uur nodig om de basis te leren. Ze gaan er dan wel vanuit dat je al kan skiën of snowboarden. Als beginner is het makkelijker te snowkiten op ski’s. Na de nodige theorie ga je eerst oefenen met alleen de kite, vervolgens stap je op de ski’s en leer je de verschillende basismanoeuvres. Als je dat allemaal onder de knie hebt kan je verder met tricks en jumps. De school in Silvaplana is één van de grootste ter wereld en bestaat al ruim 15 jaar.

Andere spots in Europa

Aangezien je voor snowkiten naast wind, een flinke sneeuwoppervlakte nodig hebt, kan je deze sport niet in ieder wintersportgebied beoefenen. In Zwitserland kan je ook snowkiten in Flims/Laax, Champery, Crans Montana en Zermatt. Oostenrijk kent de volgende plaatsen waar je kan snowkiten: Thalgau, Mondsee (helaas niet altijd bevroren) en Obertauern. In Frankrijk kan je naar Serre Chevalier, Tignes en Les Arcs.

Wie van jullie heeft er al eens in de sneeuw gestaan met een kite? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen