7 november 2018 door Peter in 'Aankondigingen''

Heb je een onophoudelijke drang naar avontuur? Dan kun je het deze winter over een hele andere boeg gooien. Afdalingen maken in de grootste stad van Kazachstan of toch sneeuwscooter droppings doen in het grensgebied van Kosovo en Montenegro? Het kan allemaal tijdens de reizen van Stichting Ryce Travel. Drie jaar geleden begonnen zij met het aanbieden van avontuurlijke wintersportreizen in Kirgizië.

Een keer wat anders

Volgens mij is er best een grote groep wintersporters die weleens wat anders wil dan de mega skigebieden van de Alpen. Althans, dat merk ik sinds ik Stichting Ryce Travel heb opgericht. De skivoorzieningen zijn natuurlijk nergens zo goed als in Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Zwitserland. Maar soms gaat het er niet om zoveel mogelijk afdalingen in een zo kort mogelijke tijd te maken. Dan wil je genieten van de prachtige omgeving, van heerlijk eten, van je gezelschap en van een andere cultuur. Juist in onbekende landen in Centraal Azië en de Balkan zijn die ingrediënten volop aanwezig. Dat de skigebieden minder ontwikkeld zijn, compenseren ze op een andere manier.

Wintersportlandschap in een avontuurlijk land

Moderne skigebieden in Kazachstan

In Kazachstan zijn de skigebieden eigenlijk heel erg ontwikkeld. De grootste stad van het land (Almaty) had zich zelfs kandidaat gesteld voor de Olympische Winterspelen van 2022. Alle faciliteiten zijn ondertussen aanwezig en de stad heeft direct toegang tot de uitlopers van de Himalaya. De bergtoppen reiken tot boven de 4500 meter. Moderne gondels brengen je in een mum van tijd naar boven. De afdalingen hebben een hoogteverschil van meer dan 1000 meter en de uitzichten over de stad zijn ongeëvenaard. Tegen de avond ben je precies op tijd terug voor de après ski in Almaty. Ook die is ongeëvenaard.

Skigebieden in Macedonië en Kosovo zijn minder ontwikkeld

In Macedonië en Kosovo zijn de skigebieden iets minder ontwikkeld. De liften zijn verouderd en de pistes niet altijd even goed geprepareerd. Wel zijn er veel afwisselende afdalingen in veelal diepe sneeuw. Het is een belevenis op zich om naar Brezovica te gaan, het grootste skigebied van Kosovo. In de Joegoslaviëtijd was Brezovica het meest geavanceerde skigebied met een tandradbaan en meerdere stoeltjesliften. Sinds Kosovo weer vredig naar de toekomst kijkt, neemt de belangstelling voor het skigebied toe. Daarmee komen ook de investeringen. De laatste jaren zijn enkele stoeltjesliften heropend en het Franse Compagnie des Alpes heeft grote uitbreidingsplannen. Op den duur moeten er meer dan 100 km aan pistes komen.

Skilift in Brezovica, Kosovo

Sneeuwscooters en een pistenbully

Om een extra dimensie toe te voegen aan de reizen biedt Stichting Ryce Travel droppingen met sneeuwscooters of pistenbully. In Kazachstan hebben we twee dagen een pistenbully tot onze beschikking in het Dzungarian gebergte. Enkele jaren geleden heeft onze partner Marat een tweedehands pistenbully van de Hintertuxer Gletscher aangeschaft. Daarmee maken we afdalingen van verschillende hellingen. Het voordeel is dat de machine direct een piste voor je prepareert en bovendien kom je op de beste plekjes van het gebied. In Kosovo hebben we twee sneeuwscooters beschikbaar. Deze waren overbodig geworden bij het Kosovaarse leger. Het zijn oerdegelijke machines die ons nog nooit in de steek hebben gelaten. Op deze manier beleef je het wintersporten op een hele andere manier.

Met een pistenbully naar de afdaling in Kazachstan

Alternatieve activiteiten

Op elke locatie organiseert Stichting Ryce Travel unieke activiteiten naast het wintersporten. Uiteraard zijn er après-ski en Karaoke-avonden, maar in Kazachstan slaap je ook een nacht bij een natuurlijke warmwaterbron. Na een lange rit over de steppe kun je onder een heldere sterrenhemel genieten van een heet zwembad dat gevoed wordt door hotsprings. In Kosovo bezoek je het klooster van Peja en in Macedonië loop je door de Matka kloof bij de hoofdstad Skopje. Als je een (verre) reis onderneemt is het natuurlijk wel zo leuk om iets te zien van de omgeving.

Alternatieve activiteiten

Lokale projecten en ontwikkelingshulp

Stichting Ryce Travel probeert met haar reizen het toerisme in minder bedeelde landen te ontwikkelen. Zo verblijf je in lokale guesthouses en zijn de gidsen altijd lokale deskundigen. Naast het organiseren van reizen zet Stichting Ryce Travel zich in voor toeristische projecten. In alle landen waar we werken wordt (ski)materiaal gedoneerd en proberen we lokale initiatieven te steunen. In Kirgizië is reeds een yurtkamp gebouwd voor de wintersport, een skiverhuur geopend en is er veel (winter)kleding gedoneerd aan scholen en weeshuizen. Bovendien geven we lessen over veiligheid, reddingsoperaties en over het onderhoud van materiaal. Deelnemers wordt altijd gevraagd om iets in te zamelen om achter te laten bij de lokale bevolking.

Reis boeken of projecten ondersteunen?

Als je enthousiast bent geworden over de wintersportreizen naar Kirgizië, Kazachstan of Kosovo kun je een kijkje nemen op de website van rycetravel.com. Ook als je wilt helpen bij projecten of wanneer je materiaal wilt doneren kun je contact opnemen met [email protected]

Na lang zeuren namen Peter zijn ouders hem eindelijk mee op wintersport. Hij was toen 10 jaar. Op zijn 16e leerde hij snowboarden. Daarna reisde hij de hele wereld rond om op de meest bijzondere plekken om zijn board onder te binden, maar hij is ook regelmatig in Frankrijk te vinden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen