Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Komend weekend meer sneeuw

1130 - Alpenweer: Komend weekend meer sneeuw (1)

Afgelopen donderdag

In mijn vorige Alpenweer gaf ik al aan dat de donderdag de beste dag van de week zou gaan worden. Het was gisteren dan ook volop genieten in vrijwel alle skigebieden in de Alpen. Onderstaand ziet u een satellietbeeld van gistermiddag waarop te zien is dat de Alpen lekker besneeuwd in de zon liggen.

En dat het in alle Alpenlanden genieten was laat ik je zien met een aantal fantastische webcambeelden van donderdagmiddag. De afbeelding in de teaser is van het plaatsje Bivio in het kanton Graubunden (Zwitserland).

Webcambeeld van Samoëns Frankrijk.

Webcambeeld van Grächen Zwitserland.

Prachtig beeld van Pertisau Oostenrijk (ik weet zeker dat hier komend weekend een aantal mensen naar af reizen. Speciaal voor jullie dan).

Als laatste dan Italië met een webcambeeld van Sulden.

Komend weekend en vandaag

Zoals ik al eerder aangaf gaat het vandaag flink sneeuwen in de Franse Alpen en de westkant van Zwitserland. Spannende factor blijft toch nog altijd wat de sneeuwgrens gaat doen. In mijn vorige bericht gaf ik al aan dat deze tussen de 1500-1800 meter zou komen te liggen (dit terwijl veel andere sites hier toch een stuk boven zaten met soms wel 2200 meter).

Ik houd nog altijd vast aan bovengenoemde sneeuwgrens en met een beetje geluk komt hij zelfs nog wat lager te liggen. Ook de Aosta in Italië gaat mee profiteren van de sneeuwval, terwijl Oostenrijk het grotendeels droog houdt en nog wat kan genieten van de zon. Zaterdagochtend sneeuwt het dan nog wat lichtjes in de Franse Alpen en Zwitserland. In Oostenrijk en Italië is het dan nog droog. Tegen de middag begint het aan de westkant van de Alpen weer iets harder te sneeuwen en dit breidt zich naar het oosten toe uit. Later begint het dan ook in de westelijke helft van Oostenrijk te sneeuwen. In de Italiaanse skigebieden sneeuwt het dan ook al. Vooral zaterdagnacht en zondagochtend gaat er in nagenoeg het hele Alpengebied een mooi laagje bijvallen. Reken op tussen de 10-30 cm. Zondagmiddag begint het dan het eerst in de Franse Alpen op te klaren, later gebeurt dit ook in de rest van de Alpenlanden. De sneeuw gaat in Oostenrijk meest tot in de dalen vallen. Ook in Frankrijk gaat de sneeuwgrens na vrijdag gewoon weer naar beneden (1200-1500 m) en komt het voor de lager gelegen dorpen ook weer goed. Na het weekend blijft het gewoon wisselvallig weer met weinig ruimte voor de zon en de kans op sneeuw blijft overal bestaan. Dinsdag mogelijk weer een flinke dump voor de Italiaanse Alpen. Meer hierover in het volgende Alpenweerbericht van zondagochtend.