Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Sneeuw, sneeuw, sneeuw en soms regen

Hoeveel sneeuw viel er de afgelopen dagen?

De afgelopen dagen heeft de winter zich weer van de goede kant laten zien in de Alpen. Het heeft overal gesneeuwd, al moet wel gezegd dat de sneeuwgrens in het ene gebied wat hoger lag dan in het andere. Ik zal je proberen een overzicht te geven van de hoeveelheid verse sneeuw welke er tot en met dinsdagavond is gevallen! In Italië viel zoals verwacht de meeste sneeuw, met name in het noorden van Lombardia, Trentino en Süd Tirol. Hier viel tussen de 50-70 cm boven de 1400 meter. Onderstaande afbeelding is van het plaatsje Foppolo gelegen in Lombardia. Dit beeld is van dinsdagochtend 11:00 uur waarop te zien is dat het al lekker sneeuwt.

In Zwitserland viel tussen de 20-60 cm. Onderstaande afbeelding geeft een goed overzicht van waar en hoeveel sneeuw er is gevallen.

In Frankrijk viel de sneeuw zoals verwacht vooral in het noorden. Denk aan de Haute Savoie en de Savoie. Op sommige plaatsen is er zeker een halve meter bijgevallen. En dan goed nieuws vanuit Oostenrijk, hier viel namelijk meer sneeuw dan verwacht. In Vorarlberg en Tirol viel er op sommige plaatsen 30 cm met een sneeuwgrens die daalde tot 600 meter. Onderstaande afbeelding toont de sneeuwval van afgelopen dinsdag.

Voor Karinthië geldt dat men de afgelopen dagen met gemengde gevoelens zal hebben beleefd. Ook hier viel veel neerslag maar de sneeuwgrens lag boven de 1300 meter. Mijn schoonvader is op dit moment op de Weissensee (iets onder de 1000 meter) en SMS-te dat hij de hele dag in de regen had gezeten. (Waar de sneeuw wel bleef liggen viel overigens tot 45 cm !!) Onderstaande afbeelding laat zien dat er veel water op het ijs staat op het moment dat de eerste toertocht, van dit grote evenement werd, verreden.

De verwachting voor de komende dagen

Te beginnen in Oostenrijk waar toch de meeste Nederlanders verblijven tijdens hun wintersport. Ook vandaag blijft het behoorlijk sneeuwen tot in de dalen. In Karinthië sneeuwt het zelfs intensief. Aanvankelijk nog boven de 1200-1500 meter hoogte, maar de sneeuwgrens zal hier later vandaag gaan zakken tot onder de 1000 meter. Tot en met donderdagochtend blijft het sneeuwen zodat er toch een mooie laag bijvalt. Ik verwacht dat er tussen de 15-30 cm kan gaan vallen. Vanaf donderdagmiddag klaart het op en zal het prima skiweer zijn met ook geregeld een zonnetje erbij. Ook in Italië, vooral het grensgebieden met Oostenrijk en Slovenië, sneeuwt het vandaag nog soms intensief. Ik verwacht in de gebieden hier tussen de 20-40 cm met een sneeuwgrens die daalt naar 1000 meter. Vanaf donderdag wordt het ook in Italië een stuk rustiger en kan men genieten van een prima skiweer met geregeld zon. Voor Zwitserland en Frankrijk geldt dat morgen en donderdag redelijke dagen zijn met soms wat lichte sneeuw. Vooral donderdag zal de zon zich zeker ook meer laten gelden.

Vrijdag: rampdag voor de Franse Alpen?

Komende vrijdag passeert er vanuit het westen een warmtefront welke vooral voor de Franse Alpen gevolgen zal hebben. De storing bevat veel neerslag en zoals het er nu naar uitziet zal de sneeuwgrens zich ergens tussen de 1500 – 1800 meter gaan bevinden. Grote kans dat het vrijdag in sommige Franse dorpen “warm water” zal gaan regenen welke de sneeuwlaag behoorlijk zal gaan aantasten. Boven de 2000 meter valt de neerslag vrijwel zeker als sneeuw en kan er mogelijk wel een halve meter gaan vallen. De hierboven genoemde storing zal ook voor neerslag gaan zorgen in Zwitserland maar hier zal de sneeuwgrens een stuk lager liggen, ik verwacht tussen de 1000-1300 meter.

Komend weekend: alles komt goed!!

Zijn de gevolgen van de neerslag dan rampzalig voor de Franse Alpen. Nee, ik verwacht het niet. De sneeuw zal zeker niet verdwijnen en vanaf zaterdag volgt er weer een koudefront. Mogelijk blijft het dan tot en met dinsdag sneeuwen met een sneeuwgrens dalend tot onder de 1000 meter. Voor Zwitserland geldt ongeveer hetzelfde scenario. Het komt dus weer goed!! Ook goed nieuws voor Oostenrijk. Komend weekend gaat het ook hier weer sneeuwen. Ik verwacht dat er ongeveer tussen de 10-30 cm zal gaan vallen, tot in de dalen!! Hieronder de sneeuwverwachting voor komend weekend waarop te zien is dat het zeker ook in Italië niet droog blijft, al zal het niet zo dumpen als de afgelopen dagen.