25 januari 2009 door Inge in 'Stellingen', Algemeen''

Op het weblogartikel van 10 januari over een mogelijke helmplicht in Oostenrijk volgden ook enkele reacties over alcoholgebruik op de piste. Daar heb ik over nagedacht. Moet er, naast een mogelijke helmplicht, ook een alcoholverbod ingevoerd worden op de piste?

Wintersport en alcohol

Wintersport en alcohol zijn min of meer onlosmakelijk verbonden door de term apres-skiën. Oftewel, na een dag op de piste gezellig een schnapps drinken in de bar. Deze term heet echter niet voor niets ‘apres-skiën’, wat ‘na het skiën’ betekent. Apres-skiën doe je dus ná het skiën en niet tijdens het skiën. Toch zie je dit wel vaak gebeuren. Vorig jaar was ik bijvoorbeeld in Les Deux Alpes waar een nieuwe berghut geopend werd met dj’s en gratis (alcoholische) drank. Deze berghut bevond zich bovenin het skigebied, dus de mensen die een drankje op hadden moesten nog naar beneden skiën. Wat ik persoonlijk vrij onverantwoord vind.

Drank en ski-ongelukken

Exacte cijfers van het aantal ski-ongelukken dat wordt veroorzaakt door drank ontbreken. In sommige gebieden wordt echter wel de alpenpolitie ingezet om dronken skiërs te weren van de piste. In Oostenrijk moeten skiërs blazen nadat zij een ongeluk veroorzaakt hebben, in Zuid-Duitsland nemen agenten vrijwillig blaastesten af, in Zwitserland worden skileraren gecontroleerd op alcoholgebruik en in het Italiaanse Zuid-Tirol is alcohol op de piste bij de wet verboden.

Alcoholcontroles op de piste?

Zoals al vermeld in het blogartikel over de helmplicht, gaat een skiër vaak net zo snel, zo niet harder, als een brommer. In het verkeer mag je (en ga je hopelijk) niet met alcohol op achter het stuur zitten. Alcohol maakt je losser wat het skiën of snowboarden misschien wel makkelijker maakt. Onder invloed van alcohol wordt je reactiesnelheid echter lager, waardoor je fouten niet onmiddellijk opmerkt en je niet adequaat reageert. Dit kan gevaren opleveren, voor jezelf, maar ook voor anderen. Dus moet er dan een alcoholverbod komen op de pistes? Ik denk dat dit goed zou zijn, waarbij wel hetzelfde alcoholpromillage aangehouden moet worden als in het verkeer. Apres-skiën doe je maar na het skiën. Wat denken jullie?

door SnowDig op 26 januari

pils pils pils! pils is all we need!Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen