13 oktober 2017 door Miranda in 'Bestemmingen''

Montafon Vorarlberg pure rust

Foto: © Andreas Haller - Montafon Tourismus

Het dagelijks leven is hollen en doorgaan. Druk, druk druk en weinig rustmomentjes. Daarom is het zo lekker om tijdens je wintersportvakantie totale rust op te zoeken. Er zijn skigebieden waar je het gevoel van 'druk' houdt; dorpen met grote hotels, wachtrijen voor de liften en veel, heel veel toeristen. In Montafon in Vorarlberg is dat anders. In dit mooie dal in het westen van Oostenrijk kun je nog echte stilte vinden. Naast de skipistes, middenin de natuur, vind je nog volledige rust in een besneeuwd en prachtig landschap.


Skigebieden met elk een eigen karakter

Gepassioneerde skiërs en snowboarders zitten in het Montafon helemaal goed. Er zijn 5 verschillende skigebieden met elk hun eigen karakter. Van het grote en sportieve Silvretta Montafon met 140 km aan pistes tot het piepkleine skigebied Silvretta-Bielerhöhe, Golm, Kristberg en het sneeuwzekere en vriendelijke Gargellen. De skigebieden zijn - zeker in vergelijking met veel andere gebieden in Oostenrijk - nog relatief rustig. Maar zoek je echte rust tijdens je vakantie, kies dan voor een activiteit naast de piste. Trek de natuur in en vergeet al je dagelijkse stress en beslommeringen.

Sneeuwschoenwandelen in het Montafon

Echte rust vind je buiten de skigebieden (Foto: Bielerhöhe - © Andreas Haller - Montafon Tourismus)

Onthaasten en ontstressen Montafon in Vorarlberg

Onthaasten, ontstressen, me-time, hoe je het ook noemt, in het Montafon kun je helemaal tot rust komen en nieuwe energie opdoen. De beste manier hiervoor is door de besneeuwde natuur in te trekken. En je hoeft nooit lang te zoeken naar de mooiste en rustigste plekjes in dit dal. Wanneer je erop uit trekt buiten de skigebieden ontdek je een heel ander Montafon. Verken de glinsterende sneeuwvlaktes en betoverende bossen. Hierbij heb je continu uitzicht op de meest indrukwekkende toppen van Vorarlberg: Rätikon, Silvretta en Verwall.

Wandelen (op sneeuwschoenen)

Enkele weken geleden schreef ik al over wandelen op sneeuwschoenen in het Montafon. Middels begeleide wandeltochten kun je - samen met een gids - erop uittrekken in de natuur. Een goede manier om kennis te maken met sneeuwschoenwandelen en bovendien leer je het een en ander over veiligheid in de sneeuw. Maar je kunt natuurlijk ook zelf op pad gaan. Met een paar stevige en hoge bergschoenen enkele uren heerlijk wandelen in de besneeuwde natuur. Wedden dat je energie terugkomt in je hotel of appartement?

Ontdek de natuur op sneeuwschoenen

Sneeuwschoenwandelen kan iedereen met een beetje conditie (Foto: © Alex Kaiser - Montafon Tourismus)

Toerskiën: sportief en uitdagend

Een andere manier om helemaal weg te zijn van je dagelijkse leven en volop te genieten van de rust en de natuur is toerskiën. Met speciale ski's, voorzien van vellen, beklim je een berg. In een rustig tempo stijg je steeds verder, terwijl je alleen de sneeuw onder je ski's hoort en je ademhaling. Eenmaal boven kun je de vellen verwijderen, een kopje thee drinken uit je thermoskan en daarna begint de welverdiende afdaling. Aangezien je je buiten de veilige pistes bevindt, is sneeuw- en lawinekennis van groot belang evenals een juiste uitrusting (lawinepieper, schep, sonde en het liefst een lawine-airbag). Heb je deze kennis niet, ga dan met een gids op pad. Er zijn diverse begeleide toerskitochten in het Montafon.

Toerskiën in het Montafon

Toerskiën bij Gargellen (Foto: © Stefan Kothner – Montafon Tourismus)

Meer informatie over onthaasten in het Montafon/Vorarlberg >

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.