3 oktober 2017 door Miranda in 'Tips''

Sneeuwschoenwandelen in Montafon/Voralberg

Foto: © Stefan Kothner – Montafon Tourismus

Het wordt steeds populairder om naast skiën en snowboarden ook andere activiteiten te ondernemen tijdens de wintersport. Een dagje iets anders ter afwisseling is fijn voor de spieren én het hoofd. Daarnaast zijn er natuurlijk mensen die vooral op wintersport gaan om te wandelen. Voor deze doelgroep organiseert het Montafon in Vorarlberg enkele bijzondere activiteiten deze winter. Eén van deze belevenissen is een sneeuwschoenwandeling naar de Silvrettasee. Wandelen door het ongerepte landschap aan de voet van 3000 meter hoge bergen, is erg bijzonder.

Wandelen aan de voet van de hoogste bergen van Vorarlberg

De sneeuwschoenwandeling naar de Silvrettasee brengt je naar het zuidelijkste puntje van Vorarlberg. Deze begeleide wandeling start 's ochtends vroeg met een ritje in de Vermuntbahn vanuit Partenen. Bij het bergstation staan bussen klaar om je naar het startpunt van de wandeling bij de Vermuntsee te brengen. Hier geeft de gids je eerst een uitgebreide instructie, alvorens de tocht echt van start gaat. Aangezien je in een ongerept winters landschap loopt, staat veiligheid voorop. Hierna vertrek je richting de Silvrettasee en loop je op een hoogte van ruim 2000 meter. Geniet van de stilte, de natuur en het kraken van de sneeuw onder je voeten.

Sneeuwschoenwandelen naar de Silvrettasee

Foto: © Andreas Haller - Montafon Tourismus

Liever iets minder extreem?

Vind je wandelen op 2000 meter hoogte iets teveel van het goede, dan is er een mooie tocht bij Bartholomäberg. Ook hier kun je deelnemen aan een begeleide sneeuwschoenwandeltocht. Tijdens deze excursie combineer je het wandelen door de natuur met een stukje geschiedenis. De gids neemt je namelijk ook mee naar een mijn, waar hij je meer zal vertellen over de geschiedenis van de mijnwerkers, het zware werk en de gesteenten en mineralen die uit de mijn werden gehaald.

In de mijnen van het Montafon

Foto: © Alex Kaiser - Montafon Tourismus

Voorbereiding en techniek

Kan iedereen deelnemen aan de georganiseerde sneeuwschoenwandelingen in het Montafon? Ja, eigenlijk wel, mits je een goede basisconditie hebt. Het lopen door de verse sneeuw kan behoorlijk vermoeiend zijn, maar moeilijk is het niet. De gids vertelt je hoe je het beste kunt stijgen en dalen en waar je verder op moet letten tijdens het lopen. Zo loop je als het ware 'op je tenen' een berg op. Dit is veel minder vermoeiend dan wanneer je je hele voet zou gebruiken.

sneeuwschoenwandelen

Foto: © Alex Kaiser - Montafon Tourismus

Kleding en uitrusting

De sneeuwschoenen, stokken en lawinepiper zijn inbegrepen in de tocht. Deze worden meegebracht door de gids. Zelf dien je te beschikken over stevige hoge wandelschoenen. Kleed je verder aan in laagjes. Zeker in het voorjaar kan het soms behoorlijk warm worden tijdens het lopen. Het is fijn als je dan wat kleding kan uittrekken. Vergeet niet handschoenen, een muts, een zonnebril en zonnebrandcreme mee te nemen. Een rugzak is handig voor je spullen en wat te eten en te drinken onderweg.

Meer informatie over de begeleide sneeuwschoenwandelingen in het Montafon/Vorarlberg >

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.