Skip to navigation Skip to main content

Kinderen op skiles

1111 - Kinderen op skiles (1)

Het is natuurlijk een geweldig gezicht: kleine ukkies die nog nauwelijks kunnen lopen op de ski’s. Veel kinderen vinden het geweldig, maar helaas gaat het ook vaak gepaard met heel veel tranen.

Wanneer beginnen met skiën?

Bij veel skischolen zijn kinderen welkom vanaf een jaar of 3. Afhankelijk van de motoriek van het kind en zijn/haar enthousiasme is dit ook een prima leeftijd om te beginnen. Jong geleerd is immers oud gedaan! Echter niet iedere 3-jarige staat te springen om te gaan skiën. Een enkeling zet het op een huilen. Soms als papa of mama “uit het zicht” is, drogen de tranen alsnog op en ontdekt het kindje dat skiën leuk is. Maar het verdriet kan ook uren of soms zelfs dagen duren. Persoonlijk vind ik dat heel zielig. Dus ik zou zeggen; wacht nog een jaartjes als jouw ukkie echt niet wil, hoe leuk je het zelf ook vindt. Oppas tijdens de vakantie kan dus erg handig zijn als “Junior” besloten heeft dit jaar nog niet te willen skiën.

Kinderen leren supersnel

Kinderen maken zich over het algemeen niet druk over gevaren, hoogtes en snelheden. Een heel groot voordeel om te leren skiën! Bovendien hebben ze vaak veel energie, willen zich graag bewegen en zijn erg flexibel. Hoewel het soms frustrerend is voor volwassenen: kinderen leren dus echt supersnel skiën! Voor je het weet skiën ze je in mooie parallelle bochten voorbij. Maak gebruik van hun leergierigheid en laat je kinderen ieder jaar les nemen. Skiën is een technisch zo ingewikkelde sport dat ja na 10 weken echt nog niet uitgeleerd bent.

Waar skiles?

Een kind kan natuurlijk prima in Nederland alvast beginnen op een indoorbaan (het liefst met echte sneeuw voor de kleinsten). Zo weet je meteen of ze het leuk vinden. Een Nederlands sprekende leraar is natuurlijk handig, maar absoluut geen must; kinderen leren toch het meest door “nadoen”.

Oostenrijkse “kindergarten”

In Oostenrijk zijn fantastische kinderparadijzen (ook vaak met Nederlandse leraren) waar kinderen de hele dag worden bezig gehouden; skiën, spelen en eten. Zo hebben ouders ook tijd om lekker zelf te skiën. Ook Zwitserland en Frankrijk hebben leuke kinderskischolen.

Privéles

Mijn neefjes van 4 en 6 zijn vorig jaar op wintersport naar Tsjechië geweest in een drukke vakantieperiode. Helaas waren de lessen niet zo goed georganiseerd; iedere dag weer nieuwe indelingen en erg grote groepen. Na twee dagen veel wachten, waren ook mijn broer en zijn vriendin het zat en hebben de mannetjes de rest van de week privé-les gehad. Erg effectief en in een land als Tsjechië natuurlijk helemaal prima te betalen.

Mijn ervaringen in Italië

Bij de skischool waar ik werk wordt weinig gespeeld in de kindergroepen; ze komen immers om skiën te leren! Dus wordt er elke dag 2 uur lang echt geskied. Daarna kan je de kleintjes soms direct doorrollen in bed, want af en toe staan ze te tollen op hun beentjes. Na een dag of 3 gaan ook de allerkleinsten al de piste op. Eerlijk gezegd was ik aanvankelijk wat sceptisch over dit concept, maar inmiddels zie ik dat het ook erg goed werkt. Kinderen vinden het erg leuk en zijn supertrots dat ze snel van de “echte” piste mogen.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.