5 januari 2009 door Miranda in 'Materiaal''

Laagjes

Om je lekker warm te kleden kan je het beste diverse lagen kleding aantrekken. Zo kan je ook makkelijk iets uittrekken op het moment dat het toch iets te warm wordt. Aan het begin en einde van de dag wordt het juist weer wat frisser, dus dan heb je die extra laag misschien weer nodig.

De eerste laag: thermo ondergoed

De eerste laag is eigenlijk het allerbelangrijkste: een thermo shirt en eventueel broek. Niets houd je beter warm dan thermo. Dit komt mede doordat het materiaal snel droogt na transpiratie. Een katoenen shirt zal na intensieve afdaling nat en klam zijn en de hele dag blijven. Erg koud als je weer in de lift zit. Thermo is de laatste jaren een stuk betaalbaarder geworden en is overal te koop, zelfs bij de goedkope Duitse supermarkten. Je hebt thermo in diverse prijsklassen en kwaliteit. Van 10 euro voor een synthetisch shirt tot 80 euro voor een shirt van merinowol. Merinowol heeft als bijkomend voordeel dat het niet snel stinkt. Je kan een merinowollen shirt een paar dagen aan, zonder dat je je shirt “uit stinkt”, handig als je bijvoorbeeld een huttentocht maakt en niet ’s avonds even snel kan wassen. Zelf vind ik de thermo’s van Decathlon (een grote franse winkelketen, in Nederland te vinden in Amsterdam naast de Arena) erg goed en betaalbaar.

Sokken: dik is niet beter

Voor het overbrengen van de bewegingen naar de ski is het belangrijk dat je goed passende skischoenen hebt. Koop dus niet je schoenen een maat groter zodat je lekker dikke sokken kan aantrekken. Skischoenen zijn tegenwoordig zo geïsoleerd dat dikke sokken niet meer nodig zouden moeten zijn. Dunnere sokken is dus beter. Koude voeten? Neem dan sokken met een hoog percentage wol of overweeg schoenverwarming. Koude voeten kunnen ook veroorzaakt worden doordat je “verkrampt” in je schoenen staat of je je schnallen te strak hebt.

Tweede laag: fleece

Trek afhankelijk van het weer een dunne of dikke fleece aan. Bij de eerder genoemde franse winkelketen koop je al een fijne fleece voor 10 euro. En nee, ik wordt niet door hen gesponsord...

Derde laag: jas en broek

Dit is de meest kostbare laag. Uiteraard is het heerlijk om je lekker in ademend, water- en winddicht Gore-tex te steken, maar ook hier zijn goedkopere varianten te vinden. Het hollandse merk Protest, maakt bijvoorbeeld goede kleding voor een prima prijs. Ik zou liever mijn budget in drie lagen steken dan je gehele budget in deze laatste laag. Verder is het natuurlijk erg persoonlijk in hoeverre je je laat leiden door de laatste mode en trends. Ik ga meestal voor “verstandig en functioneel”. Voordeel én nadeel hiervan is dat die spullen wat langer meegaan en dat wordt op den duur ook weer een beetje saai: weer een winter dezelfde jas (hij was immers zo duur...). Maar ook hier heb ik een oplossing voor gevonden; een softshell voor de warmere dagen en een donsjas voor de echt koude dagen. Tja, ik ben natuurlijk wel een vrouw en die houden van een beetje afwisseling in kleding!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.