Skip to navigation Skip to main content

5 dingen die je nog niet wist over de Hintertuxer Gletscher

Foto: © Hintertuxer Gletscher

In 1964 werd de 1-persoons stoeltjeslift naar de Sommerbergalm aangelegd wat de basis vormde voor de ontsluiting van de Hintertuxer Gletscher. De volgende stap was, in 1968, de bouw van de langste stoeltjeslift van Oostenrijk, welke ervoor zorgde dat de voet van de gletsjer werd bereikt. Vanaf toen ging het hard met het toerisme op de Hintertuxer Gletscher. Dankzij grote investeringen is de gletsjer uitgegroeid tot een skigebied van 235 hectare, met 60 kilometer aan pistes. Inmiddels zorgen 'Gletscherbus 1, 2 en 3' voor het vervoer van de vele wintersporters richting de Gefrorene Wand (3250 m). De Hintertuxer Gletscher is het enige skigebied in Oostenrijk dat het hele jaar door geopend is.

#1. De gletsjer wordt ingepakt om sneeuw te behouden

Snow Farming is het begrip dat wordt gebruikt voor de maatregelen om sneeuw te conserveren. Op de Hintertuxer Gletscher zijn ze hier het hele jaar mee bezig. Zo worden er tijdens de zomermaanden UV-bestendige matten geplaatst op gevoelige plekken. Afgelopen zomer werd er een oppervlakte van 30 ha afgedekt. Dat zijn ca. 45 voetbalvelden! Daarnaast staan er op de gletsjer 1500 speciale windhekken die ervoor zorgen dat de sneeuw niet wordt weggeblazen. In het voorjaar worden er grote sneeuwdepots gemaakt, waarna deze sneeuw in de herfst wordt hergebruikt. Pistenbully’s zijn het hele jaar bezig met het platdrukken van de sneeuw om deze beter bestand te maken tegen wind en het smelten tegen te gaan.

In het voorjaar worden er grote sneeuwdepots gemaakt waarin de sneeuw wordt opgeslagen (Foto: © Hintertuxer Gletscher)

#2. 3x per jaar worden de liftpalen verplaatst

Omdat het gletsjerijs een bewegelijk oppervlak vormt, worden er geen vaste constructies of grote gebouwen op het ijs gebouwd. Dit is ook de reden dat er vaak voor sleepliften wordt gekozen op gletsjers. De lichte masten van een sleeplift staan dan in de sneeuw en op het ijs. Op de Hintertuxer Gletscher staan 64 sleepliftpalen die drie keer per jaar weer op hun ‘plaats’ gezet moeten worden. De grote kabelbanen hebben in beton verankerde stations en masten om het gewicht te kunnen dragen.

#3. Enige skigebied in Oostenrijk dat het hele jaar door geopend is

Er zijn meerder gletsjers in Oostenrijk, maar alleen de Hintertuxer Gletscher is het hele jaar geopend. Andere gletsjerskigebieden in Oostenrijk sluiten bijvoorbeeld door de geografische ligging. Wanneer een gletsjer naar het zuiden is gericht heeft de zon een grotere invloed op de sneeuw. Ook het gebrek aan zomertoerisme kan een rol spelen. Het Zillertal is in de zomer zeer populair, maar voor veel andere regio’s geldt dit in mindere mate. De kosten om een gletsjer in de zomer open te houden lopen bovendien flink op. Snow farming, kunstsneeuw, pistepreparering, al deze processen moeten ook tijdens de zomermaanden worden voortgezet.

Op de Hintertuxer Gletscher kun je 365 dagen per jaar skiën (Foto: © Hintertuxer Gletscher)

#4. De gletsjer verplaatst zich 5 tot 15 meter per jaar

Feit is dat gletsjers zich steeds verder terugtrekken en de Hintertuxer Gletscher vormt hierop helaas geen uitzondering. De gletsjer is constant in beweging en verplaatst zich met een snelheid van ca. 5 tot 15 meter per jaar richting het dal. Tot nu toe kan de sneeuwzekerheid van de gletsjer nog altijd gewaarborgd blijven. Er zijn jaren met veel sneeuw (2011, 2012 en 2014) en er zijn jaren met heel weinig neerslag in de winter, zoals in de winter van 2016/2017. De gletsjer heeft maar weinig reserves om de komende zomers door te komen. En als de zomer van 2017 dan ook nog eens warm uitpakt, dan draagt dat absoluut niet bij aan het herstel van de gletsjer.

#5. De Hintertuxer Gletscher is 100 meter diep

De Hintertuxer Gletscher is 100 meter diep en bestaat uit 190 miljoen kubieke meter ijs, wat overeenkomt met 171 miljard liter bevroren water. De voor gletsjers kenmerkende blauwe kleur ontstaat doordat alle kleuren van het zonlicht door het ijs worden geabsorbeerd. Alleen de blauwtinten worden gereflecteerd, waardoor de typische blauwe kleur van het ijs gevormd wordt.

Klik hier voor meer informatie over het Zillertal en de Hintertuxer Gletscher >

In het 'Natur Eis Palast' op de Hintertuxer Gletscher kun je de gletsjer van binnen bekijken (Foto: © Hintertuxer Gletscher)

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.