28 augustus 2017 door Miranda in 'Tips''

logeren bij de boer in Zuid-Tirol

Nu de zomer langzaam op z'n eind loopt, is het voor veel wintersporters tijd om na te denken over de vakantie. Heb jij al geboekt en is de voorpret begonnen, of zit je nog in de oriëntatiefase? Wil je deze winter een keer iets anders dan anders. Een vakantie waarbij het niet alleen draait om skiën, maar waar de accommodatie een belevenis op zich is? Dan is een boerderijvakantie in het Italiaanse Zuid-Tirol misschien een goede tip. Logeren ver weg van de massa op een knusse boerderij die van alle gemakken voorzien is. Ik heb het nu een aantal keren mogen ervaren en ik vind het heerlijk!

5 sterren slapen op een boerderij

Mensen moeten vaak een beetje lachen als ik zeg dat ik bij de boer gelogeerd heb tijdens m'n wintersportvakantie. Alsof we in één of andere oude schuur op het hooi hebben geslapen...Niets is minder waar. De 1600 boerderijen die zijn aangesloten bij Roter Hahn zijn ingedeeld in diverse klassen, van eenvoudig tot luxe. Meestal verbleven wij in een 'middenklasse' boerderij, maar voelde het soms als 5 sterren. Veel boerderijen zijn recent verbouwd en maken gebruik van natuurlijke materialen als hout en steen, waardoor er een warme en knusse sfeer hangt. Die Italiaanse boeren hebben vaak een heel goed gevoel voor sfeer en stijl! De ene boerderij is modern, de andere meer in Alpenstijl.

Persoonlijke ontvangst op de vakantieboerderij in Zuid-Tirol

Kleinschalig en persoonlijk

De vakantieboerderijen zijn kleinschalig, meestal zijn er een paar kamers en/of appartementen. Grote boerderijen hebben maximaal 5 kamers of 8 appartementen. Hierdoor leer je de boerenfamilie al snel kennen (als je dat tenminste wilt). Ben je meer op jezelf dan respecteert de familie dat natuurlijk ook. Kinderen kunnen vaak helpen met de verzorging van de dieren. 's Ochtends eieren rapen bij de kippen en helpen met het voeren van de koeien. Niet alleen kinderen vinden dit leuk trouwens, ik stond ook vaak in de stal te kijken bij de dieren. Wij hebben wel eens een deel van onze skidag overgeslagen, omdat we heerlijk aan het lummelen waren op de boerderij met kleine boerderijkatjes die zo gezellig op schoot zaten...

Proef de verse producten van de boerderij

De familie wil je graag van alles laten zien en proeven. Zo ben ik wel eens bijna steil achterover geslagen van een zelfgebrouwen Schnapps en heb ik gesmuld van zelf gerookt spek en de heerlijkste taarten. Melk, yoghurt en kaas hoef je niet in de supermarkt te kopen, maar haal je bij de boerin. Eén keer waren we bij een boerderij die zo afgelegen lag, dat de boerin het hele ontbijt zelf maakte: van brood tot jam en appelsap, heerlijk! Elke boerderij van Roter Hahn is sowieso een echt boerenbedrijf. Ze houden dieren of verbouwen druiven, appels of andere gewassen. Omdat het veelal kleine boerenbedrijven zijn, is de extra inkomstenbron van het toerisme erg welkom

Knödels in gesmolten boter

Ver weg van de massa of vlakbij de piste

Als ik op vakantie ben, houd ik van kleine knusse skigebiedjes en slaap ik graag ver weg van de massa. Er zijn genoeg boerderijen die hieraan voldoen. Maar vind jij het wel leuk om wat dichter bij levendige dorpjes te zitten of vlakbij de piste, dat kan ook. Zelfs in populaire gebieden als Kronplatz, Alta Badia of in Val Gardena vind je meerdere vakantieboerderijen. En als echte insider van het dal kan de boer je vaak ook de leukste tips geven voor een mooie wandeling of dat ene restaurantje wat zo ontzettend goed is, maar heel onbekend.

Op de slee in Zuid-Tirol

Ook een keertje logeren op een vakantie boerderij in Zuid-Tirol? Klik hier voor meer informatie >

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen