26 december 2008 door Miranda in 'Materiaal', Skitechniek''

Juiste lengte

Om te beginnen is het erg belangrijk dat stokken de juiste lengte hebben. De standaard regel is dat wanneer je staat en de stok op z’n kop zet (dus op het handvat) en net boven de zogenaamde basket (het plastic rondje) vasthoud, je armen een hoek van 90 graden moeten maken.

Verschillende soorten stokken

Er zijn veel verschillende soorten stokken, materialen en prijsklassen. Stokken die kunnen breken en stokken die een klein beetje “meeveren” als je er druk op geeft. Voor de gemiddelde skiër is een lichtgewicht aluminium stok prima. Als je stokken gaat kopen kan het handig zijn je handschoenen mee te nemen, zo voel je of je het handvat en de grip prettig vindt.

Hoe houd je je stok vast?

Het is belangrijk om je stok op een juiste manier vast te houden. Op onderstaande foto zie je hoe. Op deze manier je stok vasthouden verkleint de kans op letsel als je valt. Er is ook een systeem waarbij de stok als het ware vastzit aan je handschoen en automatisch losklikt mocht je komen te vallen.

Wat doe je met je armen?

Als beginner dienen de stokken met name voor je evenwicht. Hierbij is het belangrijk dat je je armen in een juiste houding brengt. Je skiet met je armen op ongeveer twee keer schouderbreedte voor je, met je ellebogen licht gebogen. Eigenlijk net alsof je een groot dienblad in het buffetrestaurant voor je houdt. Vervolgens wijzen de punten van je stokken naar achteren. Vanaf het begin deze armhouding aanwennen helpt je bij je verdere ontwikkeling als je ook daadwerkelijk je stok gaat “inzetten” tijdens het skiën.

Hulpmiddel

Verder zijn stokken natuurlijk vanaf dag 1 een handig hulpmiddel. Zo kan je makkelijker opstaan m.b.v. stokken, je skibinding losmaken of “prikken” op een plat stuk piste. Ook snowboarders zijn blij waneer je ze op een plat stuk een beetje voortrekt met je stok (tevens goed voor de onderlinge verhoudingen tussen skiërs en boarders :) )

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.