Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Eindelijk de noordalpen aan de beurt!

Oostenrijk de komende dagen

In mijn eerdere Alpenweer liet ik al doorschemeren dat er tot het weekend tussen de 10 – 20 cm sneeuw zou gaan vallen. Deze voorspelling staat nog altijd! Met een beetje geluk wordt er op een enkele plek zelfs 30 cm gehaald. Vandaag verwacht ik de meeste neerslag in Ober- en Niederösterreich en vrijdag zal het overal matig gaan sneeuwen tot in de dalen. Zo vlak voor de kerst komen de skidorpen er dus weer prachtig bij te liggen en dat is goed nieuws voor de vele Nederlanders die komend weekend vertrekken. Zaterdag en zondag blijft er echter ook gewoon sneeuw vallen, alleen de sneeuwgrens zal wel wat gaan stijgen naar circa 800 - 1000 meter. Tot en met maandag komt er gewoon nog tussen de 5 – 20 cm bij. Dus tel uit je winst!! Op een enkele plek een halve meter??? We zullen het zien….

Sneeuwverwachting voor Saalbach/Hinterglemm

Goede voorbereiding

Voor de mensen die komend weekend onderweg gaan naar de Alpen is het raadzaam de weerberichten goed te volgen. Ik verwacht dat je te maken krijgt met redelijk wat neerslag onderweg. Omdat de temperaturen wat zijn gestegen verwacht ik echter geen gladheid. Met uitzondering van de slotklim naar je wintersportbestemming, waar je dus steeds meer kans hebt om op een besneeuwde weg terecht te komen. Een onmisbare site wanneer je onderweg gaat is: www.meteoalarm.eu . Op deze site kun je in één oogopslag zien waar het weer in Europa gevaarlijk kan zijn. Men houd je namelijk op de hoogte van extreem weer zoals hevige regen of sneeuwval, storm, mist, enz. Door middel van kleuren geeft men de mate van gevaar aan per land. Wanneer je op land klikt krijg je meer gedetailleerde informatie over deze regio.

Hieronder staat de Europese kaart voor donderdag 18 december. Je ziet dat Oostenrijk oranje is gekleurd wat staat voor de één na laatste waarschuwingsfase.

Hieronder zie je de gedetailleerde kaart van Oostenrijk voor donderdag 18 december. Je ziet dat de meeste overlast wordt verwacht in Niederösterreich.

De vooruitzichten

Na het weekeinde gaat het weer kouder worden onder invloed van een hogedrukgebied. Zoals het er nu naar uit ziet zullen er aan het begin van de week nog geregeld sneeuwbuien kunnen vallen. De dagen erna en de kerstdagen worden koud, droog en zonnig!!! Het koude weer lijkt daarna gewoon aan te houden tot mogelijk al in het nieuwe jaar. In mijn volgende Alpenweer een meer gedetailleerde voorspelling voor de kerstdagen. Zoals ik al in één van mijn eerste Alpenweerberichten zei: “Het wordt een mooie winter”. Ik durf nu al te zeggen het is een mooie winter, terwijl we eigenlijk nog moeten beginnen.