9 januari 2010 door Miranda in 'Materiaal'' | 7 Reactie(s)

Wie de schoen past....

Het aanbod van skischoenen is enorm groot. Maar hoe weet je nou welke schoen bij jou past? Het is verstandig om vooraf te bepalen wat voor type skiër je bent. Beginner of gevorderd, recreatief of sportief, houd je van snelheid of doe je het liever rustig aan? In grote lijnen zijn er 4 type skischoenen: - Comfort: comfortabel zittende schoenen voor de recreatieve skiër die ontspannen de berg afdaalt. - Sport: voor de gevorderde skiër die een actieve houding heeft en wat meer snelheid heeft. - Performance: voor de sportieve skiër met dito houding, die graag met snelheid van alle soort pistes afdaalt en ook naast de piste skiet. - Wedstrijd: stijve, hoge schoenen met een optimale controle voor de wedstrijdskiër.

Te groot?

Veel mensen kopen hun skischoenen te groot. Op zich logisch; want iets ruimer lijkt toch echt lekkerder te zitten in de winkel. Op de piste zal je merken dat je minder controle hebt; je voeten hebben te veel ruimte en je bewegingen worden niet goed overgebracht op de ski. Zorg er dus voor dat je met je tenen tegen de voorkant zit als je gewoon staat, zodra je in de skihouding gaat staan merk je dat je tenen “vrijkomen”. Daarnaast zal het schuim in je schoen in de loop van de tijd ook wat verder uitzetten, waardoor je iets meer ruimte krijgt.

Flex?

Een andere veel gemaakte fout is dat mensen een te “stijve” schoen kopen. Stijfheid van een skischoen wordt weergegeven door de zogenaamde “flex”. De flex wordt aangeduid met een nummer. Kinderschoenen hebben een flex van 40, terwijl een wedstrijdschoen een flex van rond de 130 heeft. Een stijvere schoen brengt de beweging directer over op de ski. Prima als je een technisch goeie skiër bent, maar als je minder gevorderd bent worden je fouten direct afgestraft. Een soepelere schoen is meer “vergevingsgezind”. Wil je je techniek verder ontwikkelen dan kan een iets stijvere schoen je daar bij helpen.

Mijn tip: inlegzooltjes

Veel mensen hebben pijnlijke voeten tijdens het skiën. Voeten worden tijdens het skiën vaak “plat” gedrukt. Standaard zooltjes in skischoenen bieden vaak weinig weerstand hiertegen, doordat deze meestal ook erg plat zijn. Bij de betere wintersportzaak kan je inlegzooltjes kopen die de voeten beter ondersteunen en zorgen voor minder pijnlijke voeten. De zooltjes zijn te koop vanaf zo’n 30 euro.

Geslaagd?

Na veel passen heb ik schoenen gekocht die qua pasvorm erg op mijn oude lijken, want daar was ik immers erg blij mee. Dus: zelfde merk, zelfde flex en binnenschoen die na verwarming de vorm van mijn voet aanneemt. Eigenlijk is alleen de kleur anders :-). Verder heb ik mijzelf verwend met op maat “gebakken” inlegzolen. Nu maar hopen dat ze ook net zo fijn zijn als mijn vorige!

Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen m.b.t. schoenen.

Reactie(s)

door Duur is niet altijd goed op 10 januari

Heel veel mensen laten zich inpakken door de verkopers en kiezen al sneller voor een schoen die duur is want dat is meestal goed. Ik ski al bijna 30 jaar, en als je 35 bent is dat best lang! Ook ik heb die fout 1 keer gemaakt om voor "techinische" schoen te gaan wat altijd ten kosten gaat van het comfort. En inderdaad in Nederland gekocht en na 3 dagen kon ik stoppen met skiën daar m'n voeten kapot waren. Door de zool volledig te verwijderen kreeg ik iets meer ruimte, maar was een tijdelijke oplossing. Vanaf toen ben ik alleen nog maar voor een comfortabele schoen gegaan.door Monique op 10 januari

Wat als er geen flex indicatie aangegeven is bij je schoen?door op 11 januari

Zeker als je 1 weekje per jaar skiet, en van die lelijke dikke enkels hebt, zou ik zeker nooit meer nieuwe schoenen kopen.... En doe je dat wel, ga dan lkkr snowboarden!! Succes aan de anti skiers!!door Thomas op 19 augustus

waar kan je de flex van je skischoen vinden??Laat een reactie achter

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen