Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Oostenrijk krijgt vandaag ook sneeuw

Zoals eerder aangekondigd in het Alpenweer viel er de afgelopen dagen veel sneeuw aan de westkant van de Alpen. In de Franse Alpen en noordwest Zwitserland is op sommige plekken 80cm verse sneeuw gemeten. De skigebieden hier liggen er dan ook prachtig bij. De sneeuw trekt in oostelijke richting weg en zal vandaag ook in Oostenrijk verse sneeuw gaan brengen.

Frankrijk en Zwitserland

Wat is het toch een mooi begin van de winter. De zuidkant kreeg al heel veel sneeuw, de noordkant heeft ook al een mooie dump gehad, maar nu heeft ook de westkant zijn deel. (In mijn vorige bericht gaf ik uitleg over de Alpenhoofdkam en wanneer we nu spreken over de noord, zuid, of westkant van de Alpen). In Frankrijk en noordwest Zwitserland is het vandaag en de komende dagen prachtig weer met veel zon. De meeste hellingen zullen er dan ook prachtig bijliggen en velen zullen er de eerste sporen in willen zetten. Een waarschuwing is dan ook wel op zijn plaats omdat het lawinegevaar groot is (niveau 4). Hieronder twee afbeeldingen van de sneeuwhoogte in Frankrijk (noord) en de sneeuw die de afgelopen drie dagen is gevallen in Zwitserland.

Sneeuwhoogte in de noord Franse Alpen. In bovenstaande afbeelding is goed te zien dat er aan de noordkant van de berg meer sneeuw ligt dan aan de zuidkant. Dit heeft alles te maken met de stand van de zon, die meer op de zuidkant van de berg staat.

Op deze afbeelding van Zwitserland ziet u hoeveel sneeuw er in de afgelopen drie dagen is gevallen. U ziet dat vooral de westkant van Zwitserland er meer dan een halve meter vers heeft bij gekregen.

Oostenrijk

Gisterenavond is het dan ook begonnen met sneeuwen in Vorarlberg en deze sneeuw trekt steeds verder naar het oosten. Vandaag vallen er ook van tijd tot tijd sneeuwbuien. De meeste sneeuw verwacht ik in Tirol en het Salzburgerland waar tussen de 15 – 30cm kan vallen. Niet zoveel als in Frankrijk en Zwitserland inderdaad, maar mocht die 30 cm gaan vallen dan kunnen de pistediensten hier zeker mee vooruit. De sneeuwhoogte zal in de buurt van de 800 meter liggen. Na zondag wordt het ook in Oostenrijk zonnig en vooral maandag en dinsdag zullen prachtige skidagen worden.

Sauerland

Toch ook nog even kijken naar het Sauerland. Winterberg en Willingen hebben dit weekend alle liften geopend. De vooruitzichten voor de komende week zijn ook goed. Echt heel veel sneeuw verwacht ik niet maar de temperaturen gaan weer wat omlaag zodat de sneeuwkanonnen hun werk kunnen doen.

De vooruitzichten

De eerstkomende dagen dus prachtig skiweer in de Alpen. Vanaf woensdag nemen de neerslagkansen weer toe en wederom zullen de zuidalpen het beste scoren. Naar verwachting valt de meeste sneeuw in noordoost Italie en het Oostenrijkse Karinthië.Ik verwacht echter geen megahoeveelheden. Donderdag mogelijk ook enkele centimeters sneeuw voor de bekende Oostenrijkse skigebieden. Het blijft in ieder geval vrij koud en dat is natuurlijk ook goed nieuws.