26 juli 2017 door Thijs in 'Nieuws''

Hochficht is Oostenrijks meest noordelijk gelegen skigebied en ligt vlakbij de grens met Duitsland en Tsjechië. Skigebied Hochficht beschikt over 25 kilometer aan pistes en reikt tot een hoogte van 1336 meter. Komend seizoen wordt de eerste gondel in het skigebied geopend. De 10-persoons Reischlbergbahn met middenstation vervangt maar liefst drie sleepliften. Hierdoor hoeven families voortaan geen gebruik meer te maken van de shuttlebus om het kinderland te bereiken. Met de komst van de lift ontstaat er ook meer ruimte op de piste van de Wenzelwiese.

Binnen 4 minuten op de Reischlberg

In de oude situatie hadden wintersporters de Holzschlagl sleeplift nodig om naar het hart van het skigebied te gaan. Voortaan kun je hier de nieuwe 10-persoons Reischlbergbahn voor gebruiken die een middenstation krijgt bij de oefenweide/kinderland. Een grote verbetering dus voor families en beginnende wintersporters. Vanaf het middenstation gaat de lift verder naar de 1281 meter hoge Reischlberg. Voorheen ging hier een sleeplift die stamde uit de jaren ’60 en de oudste lift van het gebied was. De lange sleper was voor kinderen behoorlijk lastig aangezien er steile stroken in zaten. Met de nieuwe gondel bereikt jong en oud het bergstation comfortabel en snel (binnen 4 minuten). De kosten voor de aanleg van de nieuwe Reischlbergbahn bedragen 10,5 miljoen euro.

Meerwaarde voor skigebied Hochficht

Er zijn meerdere varianten de revue gepasseerd voor uiteindelijk werd gekozen voor de 10-persoons gondel. Op deze manier kunnen ook niet-skiërs van de lift gebruik maken, bijvoorbeeld wanneer er op de oefenweide om de medailles wordt geskied. In het verleden is gesproken over een lift naar de Reischlberg aan de Tsjechische zijde. De keuze voor dit type heeft daar echter niets mee te maken, omdat dit project in Zuid-Bohemen op losse schroeven staat. Bij de start van het nieuwe skiseizoen in december 2017 wordt de nieuwe Reischlbergbahn in gebruik genomen.

Werkzaamheden aan de Reischlbergbahn in skigebied Hochficht

De werkzaamheden in skigebied Hochficht zijn in volle gang (Foto: © Hochficht Bergbahnen GmbH)

Wintersport in skigebied Hochficht

Skigebied Hochficht leent zich uitstekend voor een wintersport met het hele gezin. Ver weg van de drukte van de populaire skigebieden kun je hier in alle rust skiën. Het kleine gebied beschikt over 25 kilometer aan pistes die nooit al te lastig worden. Voor beginners ligt er bij de Rehberg een ideale oefenweide, kinderen kunnen hun eerste meters op de ski’s maken in het Fichtl Kids Park. Meest uitdagende afdaling is de 2 kilometer lange Standardabfahrt (nr. 1) met een hoogteverschil van 404 meter. Aangezien de pistes maar tot een hoogte van 1336 meter reiken, kan 100% van de afdalingen worden voorzien van kunstsneeuw. Overnachten is mogelijk in de vakantiedorpen Klaffer am Hochficht (7 km) en Aigen-Schlägl (16 km).

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.