5 december 2008 door Joeri in 'Skigebieden onder de loep''

Afgelopen weken is er veel sneeuw gevallen in de Alpen en mijn wintersporthartje gaat steeds sneller kloppen. Nog maar twee weken en ik zit in de auto op weg naar Westendorf in Oostenrijk. Om alvast in de stemming te komen ben ik afgelopen week naar Limburg gegaan om "Snowworld Landgraaf" te testen. De grootste indoor skihal van Nederland stond op me te wachten...

Met een auto vol skispullen vertrokken we om half negen 's ochtends vanuit Amsterdam naar Landgraaf. Helaas stonden we na tien minuten al meteen in de file en ik besloot mijn ogen weer even dicht te doen. Twee en een half uur later waren we er eindelijk. Net zoals een paar weken geleden in Zoetermeer stond ik te trappelen om de baan op te gaan. We besloten om een skipas voor 4 uur te kopen, waarbij het mogelijk was om tussentijds de baan af te gaan. De kosten hiervoor waren € 35,- per persoon, exclusief de huur van materiaal.

Omkleden en ski's huren

De gezonde spanning was bij iedereen te merken en we hadden er zin in. We daalden de trap af en kwamen in een ongezellige ruimte, waar iedereen zich aan het omkleden was. Ik vroeg me meteen af waarom ze deze ruimte niet wat gezelliger hadden gemaakt, maar misschien was het budget op. Eén van ons moest nog ski's en schoenen huren. Na 5 natte en slecht zittende skischoenen te hebben gepast besloten we dat we het hier maar mee moesten doen. De ski's waren ook redelijk oud en bot. Na een half uur was iedereen gereed om de baan op te gaan.

De skibaan

Nadat we eerst onwennig de trap hadden beklommen stonden we in de enorme skihal. En zowaar: een indoor stoeltjeslift, 3 sleepliften, een treklift en 2 rollerbanden! Van beneden was het niet mogelijk om de top van de pisten te zien en we waren aangenaam verrast door de lengte van de pisten. We besloten om maar meteen met de stoeltjeslift omhoog te gaan. Wat opviel was de ijzige kou in de hal, de thermometer stond op -7. Dit mocht echter de pret niet drukken en we waren klaar voor de eerste afdaling. Omdat het erg rustig was hadden we de piste bijna voor ons alleen. Het moet gezegd: zulke mooie kunstsneeuw maken ze in Oostenrijk geeneens! Iedereen was meteen enorm enthousiast en beneden konden we gelijk weer in de lift omdat er geen rij stond.

Voor de beginners zijn er twee kleine oefenpisten om het remmen en de eerste bochten te leren. Tevens is er een kleine treklift die tot halverwege de piste gaat. Ook is er een skischool waar je een uurtje skiles kan nemen.

Snowboarders & funpark

Helaas ben ik niet het type skiër dat te vinden is in het funpark, maar vanuit de lift had je een prachtig uitzicht op de vele jumps en rails. De snowboarders hebben zelfs een aparte lift bij het funpark. Het was prachtig om te zien hoe de ene snowboarder na de andere een 360 maakte over een van de vele jumps. Echt een paradijs voor de snowboarders. Hier kan menig skigebied nog wat van leren.

De middag

Na twee uur heerlijk mijn nieuwe Atomic SL10 ski's te hebben getest besloten we dat het tijd was voor een welverdiende lunch. Wat een ellende was het om met je skischoenen de kleine trappen op te lopen naar het restaurant. Het aanbod van eten was redelijk en het smaakte iedereen. Na de lunch hebben we nog 2 uur geskied. Al met al was het een erg geslaagde dag en zelfs als gevorderde skiër kan je je in Landgraaf prima vermaken. We zijn goed opgewarmd voor de komende wintersportvakantie. Wat restte was de terugreis naar Amsterdam.....

Positief

- stoeltjeslift
- rustig (tenminste toen ik er was)
- meerdere pisten voor elk niveau
- kwaliteit kunstsneeuw uitmuntend!
- groot funpark

Negatief

- erg ver rijden vanaf de randstad
- armoedige omkleedruimtes
- restaurant niet makkelijk te bereiken
- slecht huurmateriaal

Tot zover mijn ervaringen met deze skihal. Ik benieuwd naar jullie ervaringen?
Meer informatie over Snowworld Landgraaf >>

Toen hij net kon lopen werd Joeri direct op de ski’s gezet bij opa en oma in de achtertuin in Westendorf. De liefde voor dit dorp, de sport en Oostenrijk was geboren en is nooit meer weggegaan.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen