Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Hevige sneeuwval verwacht

1061 - Alpenweer: Hevige sneeuwval verwacht (1)

Het gaat de komende dagen weer eens goed los in de zuidalpen. De winter kent op deze manier een uitzonderlijk begin voor deze regio’s, waar de ene dump na de andere valt. Voor de noordalpen geldt dat zij voornamelijk vrijdag ook sneeuw gaan krijgen, maar de hoeveelheden staan niet in verhouding met wat er in de zuidalpen gaat vallen. De winter is goed begonnen en veel skigebieden hebben hierdoor hun deuren al kunnen openen.

De Alpen liggen er mooi bij

Aan het begin van de week was het nog prachtig weer in de Alpen getuige ook het onderstaande satellietbeeld van maandag 8 december. Hierop zijn de Alpen goed te herkennen en is vooral te zien dat er overal sneeuw ligt. Dit is wel eens anders geweest begin december.

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw

Gisteren is het in de Franse Alpen al begonnen met sneeuwen en deze sneeuw breidt zich vandaag naar Italië uit. Er gaat in de gehele zuidalpen sneeuw vallen en op sommige plaatsen zal vandaag al een halve meter kunnen neerdalen. Donderdag wordt denk ik een memorabele dag met in noord Italië hevige sneeuwval. Ik verwacht dat er op een enkele plek misschien wel een meter verse sneeuw kan gaan vallen. En dat in 24 uur!!! We zullen zien of dit uitkomt. Met name in de provincies Süd-Tirol, Trentino en het noorden van Veneto zouden er wel eens dorpen afgesloten kunnen worden van de buitenwereld. Ook in het Oostenrijks Ost-Tirol en Karintië zal tot en met het weekend een halve meter kunnen vallen. Ook de zuidkant van Zwitserland profiteert zoals altijd mee van deze ontwikkelingen. Onderstaande afbeelding van toont de sneeuwverwachting voor de komende drie dagen.

En Oostenrijk dan?

In Oostenrijk zit men toch wel een beetje te wachten op de volgende dump. Ik vind ook wel dat nu weer eens de noordalpen aan de beurt moeten komen. Helaas houden fronten hier echter geen rekening mee en gaan hun eigen weg. Ik verwacht op de middellange termijn ook geen noemenswaardige dump voor de noordalpen. We moeten het dus doen met de “beetjes” die we meepikken wanneer het in de zuiden wel dumpt. Komende week zal er voornamelijk in de nacht van vrijdag tussen de 10 – 40 cm kunnen vallen. Hoe westelijker en hoe verder richting de Alpenhoofdkam, hoe beter de kansen.

Frankrijk

In Frankrijk vallen tot het weekend ook nog geregeld sneeuwbuien, maar men kan zich vooral in de zuid Franse Alpen opmaken voor een heftige zondag en maandag. Dan gaat het ook geweldig dumpen in voornamelijk de Alpes Maritimes en de Haute Provences. De noordzijde van de Franse Alpen profiteren nu een stuk minder. Onderstaand is de 3 tot 6 daagse sneeuwprognose te zien. De zuid Franse Alpen zijn geel gekleurd wat staat voor meer dan 1 meter sneeuw!