29 november 2008 door Miranda in 'Algemeen''

Hoewel ik wintersporten over het algemeen geweldig vind, zijn er ook dingen waar ik me in meerdere of mindere mate enorm aan erger. Ik heb er maar eens een lijstje van gemaakt. Hierbij mijn ergernissen TOP 10. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en aanvullingen...

Terwijl ik dit stukje schrijf zit ik met Richard in de auto van Italië naar Nederland op de Autobahn vlak voor München (nee, uiteraard niet achter het stuur) en het is de hele weg al ongelofelijk shit-weer. Harde wind, regen, hagel en natte sneeuw. Terwijl wij ons aan het weer en de drukte irriteren bedenken we dat het in ieder geval in de bergen flink sneeuwt nu. Maar ook daar heb ik zo nu en dan ergernissen:

1. Mede-wintersporters die papiertjes, blikjes, flesjes en peuken achterlaten.

In de lift voor je gooit iemand een peuk uit de lift. Hallo? Enig idee hoe de bergen eruit zien als de sneeuw is gesmolten? Kleine moeite om je rotzooi mee naar een afvalbak te nemen.

2. Met z’n tweeën in een 6-persoonsstoeltjeslift terwijl er een lange rij staat.

Je kent het wel; er staat een flinke rij bij de stoeltjeslift en langzaam baan je je een weg richting de instap. Je staat eindelijk bijna bij het hekje en tot je verbazing blijven er 4 mensen achter het hekje staan terwijl deze openklapt en stappen er slechts 2 in. Ja, daar had ik nog wel bij in gepast!

3. Treuzelen bij de lift.

Kletsen in de wachtrij is natuurlijk gezellig, maar vergeet niet “door te schuiven”.

4. Voorkruipen bij de lift.

Het tegenovergestelde van punt 3, dus mensen die zonder pardon voorkruipen door hun ski of stok dwars voor je te zetten. Of nog erger; bovenop je ski’s op snowboard gaan staan om net even sneller te zijn.

5. Bij de uitstap van de lift blijven staan.

Mensen die direct na de uitstap blijven staan om op “de anderen” te wachten of even rustig hun schoenen te gaan verstellen. Dat kan een paar meter verderop toch ook? Zeker voor mensen die niet zo ervaren zijn is het erg lastig deze “obstakels” te omzeilen.

6. Overvolle pistes.

Moet ik deze toelichten?

7. Wintersporters die ongecontroleerd en te hard van de piste afdalen.

En dan de ongeleide projectielen die in een rechte lijn met oogkleppen op naar beneden scheuren. Zie ook mijn eerdere artikel “Nee, joh, ik heb geen les meer nodig!”.

8. Skiërs en boarders die op een steil, smal stuk stil blijven staan.

Ze staan er gewoon te wachten of ze hebben angst. Dat laatste is natuurlijk erg vervelend, maar stil blijven staan maakt de piste echt niet minder steil, eerder andersom.

9. Als het regent i.pv. sneeuwt en het blijft regenen in de lift naar boven.

Een “nat” wintersportdorp is een triest gezicht, maar meestal veranderen de regendruppels op bepaalde hoogte in mooie sneeuwkristallen als je met de lift omhoog gaat. Soms lijkt de lift niet hoog genoeg te gaan.

10. Een groep onervaren boarders die een prachtige offpiste helling kaal “schrapen”.

Vanuit de lift zie je een heerlijke ongespoorde helling waar je even later “handenwrijvend” boven staat. Tot je spijt zie je dat een groep je voor is geweest en zij hebben helaas geen prachtige sporen achtergelaten, maar ze zijn hele stukken naar beneden “gerutscht” en er is weinig meer over van de verse poederhelling. Typisch geval van erg jammer.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.