25 november 2008 door Miranda in 'Skitechniek', Algemeen''

Tijdens je welverdiende wintersportvakantie kijk je ’s ochtends uit je raam en je ziet.....helemaal niks. De bergen zijn gehuld in een dikke laag witte mist. Voor velen een reden om lekker een dagje te gaan slapen, of iets anders te gaan doen. Prima! Dan is het lekker rustig op de piste!

Sneeuw en zon graag!

Het liefst hebben we natuurlijk iedere nacht een pak verse sneeuw en overdag zon. Maar helaas, zo is het meestal niet. Soms word je tijdens je wintersportvakantie één of meerdere dagen getrakteerd op een dag met weinig tot geen zicht.

Op zoek naar bekend terrein

Probeer op een dag dat het zicht erg slecht is geen nieuwe pistes uit, maar neem liften en pistes die je een beetje kent. Ben je voor het eerst in een gebied dan is het misschien verstandig om een uurtje met een skigids of leraar op pad te gaan. Blijf bij brede pistes altijd een beetje aan de zijkant zodat je goed de pistemarkering (de bordjes langs de zijkant van de piste) kan zien. Voor je het weet sta je namelijk naast de piste en dat kan ook heel leuk zijn, maar liever niet in de mist.

Niet turen, je ziet toch niets

Een veel gemaakte fout is dat mensen gaan “turen”, dus hardnekkig proberen te “kijken”. Probeer niet te gefocust te zijn op bijvoorbeeld oneffenheden in de piste. Dit bezorgt je alleen hoofdpijn en je hoe graag je ook wilt, je ziet toch weinig tot niets. Concentreer je op de pistemarkering en op je skiën. Probeer zo “ontspannen” mogelijk op je ski’s te staan en buig je enkels, knieën en heupen goed. Zo ben je flexibel en vang je oneffenheden goed op. Probeer te voorkomen dat je door angst naar de berg leunt, dit maakt je onstabiel en je valt sneller. Het zicht is ook meestal beter op pistes tussen bomen.

Geen hand voor ogen!

Laat je zonnebril thuis

Je kan je zonnebril uiteraard thuis laten, maar ga absoluut niet zonder bril skiën. Een skibril of sneeuwbril met gekleurde lenzen (geel of oranje) zorgen voor een beter zicht en voorkomen hoofdpijn en sneeuwblindheid.

Snelheid omlaag en een pauze extra

Skiën in de mist is vermoeiend en ook de temperaturen kunnen onaangenaam zijn. Las dus iets vaker een pauze in om even lekker op temperatuur te komen en je lijf even rust te geven. Als je keuze hebt, trek dan een opvallende gekleurde jas aan. Volgens mij zijn de fluorescerende kleuren weer terug in de wintersportmode deze winter, dat is nog eens handig. Daarnaast is het net als met autorijden in de mist belangrijk dat je je snelheid aanpast. Ook al is het meestal rustiger op de piste, ski minder snel dan normaal. Dus ik zie jullie deze winter ook op mistige dagen?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.