21 november 2008 door Puck in 'Materiaal'' | 6 Reactie(s)

Waarom?

Tijdens het skiën heb je ongetwijfeld een keer met ijs en/of steentjes te maken. Dit beschadigd het belag (de onderkant van de ski’s) en de staalkanten van je materiaal. Hierdoor wordt het draai- en glijvermogen aangetast. Zo kan er na twee weken skiën nog maar 40% van de oorspronkelijke scherpte over zijn! Uiteindelijk biedt een onderhoudsbeurt dus meer plezier en veiligheid tijdens je afdalingen.

Wanneer?

Heb je problemen bij ijzige pistes, glijden de kanten weg bij het rootsjen en/of de bochten, word je door iedereen ingehaald op vlakke stukken of heb je geen controle over je ski’s dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt! Daarnaast kan je natuurlijk altijd zelf controleren of de staalkanten rond of bot zijn. En of je belag droog en/of beschadigd is. De droogheid is te herkennen als je belag dof is en je allemaal kleine haartjes kunt zien.

Ski beschadiging

Hoe?

Als je zelf het onderhoud van je materiaal wilt aanpakken, dan kan dat natuurlijk ook. Houdt er rekening mee dat dit enige tijd en aandacht in beslag neemt. Daarom is het aan te raden eerst advies te vragen aan een vakman. Voor een goed begin kan je natuurlijk altijd de ski’s uit de skizak halen en afdrogen met een zachte handdoek.

Prijs?

Houdt er rekening mee dat het onderhoud van een snowboard duurder is dan van een ski. Uitgebreid (slijpen, waxen, reparaties) onderhoud voor ski’s heb je vanaf 20 euro, voor snowboards is dit vanaf 30 euro (er zijn uitzonderingen). Deze prijzen zijn natuurlijk per wintersportwinkel verschillend.

Reactie(s)

door op 22 november

nee alleen indoor maar voor een potje sneeuwballen gevechtdoor Luc op 25 november

Vooraleer je zelf aan het onderhoud van ski's begint, dien je toch te rekenen op een investering in materiaal van om en bij de 400 tot 500 Euro. Vijlen, wax, borstels, waxstrijkijzer, schraper. Verder moet je weten op welke graden de staalkanten geslepen zijn. Dat kan je vragen in de winkel en meestal is de opkant van de staalkant geslepen op 88°, de zoolkant op 0,5° - 1°. Maak de zoolkant ook eerst proper, hetgeen kan met een speciaal produkt waarna je lang genoeg dient te wachten alvorens een grondlaag wax te zetten. Je kan de zoolkant ook opwarmen en de nog warme waxlaag afschrapen. Nadien kan je de defintieve waxlaag plaatsen. Indien de zoolkant van jouw ski's hol of bol is, zou ik ze toch bij de vakman laten vlak zetten. Er zijn verschillende soorten wax afhankelijk van de temperatuur van de sneeuw. Je kan ook een univerele wax gebruiken (wit) die gaat van 0° tot - 30°. Waxen kan je dikwijls doen en is goed voor de zookant van de ski's. Bij het einde van het winterseizoen kan je de zoolkant proper maken zoals hoger beschreven en opnieuw waxen zonder nadien af te schrapen. De staalkanten kan je inwrijven met wax of parafine. Indien de zoolkant beschadigd is, kan je opvullen met kofixstiks dan wel poeder strooien in het gedeelte dat dient opgevuld te worden, plastic erover en waxijzer erop gedurende maximum 20 seconden, nadien afschrapen. Succes ermee.door Puck op 25 november

De vakman spreekt, je bent er dus wel even zoet mee begrijp ik hieruit. Bedankt voor de extra informatie!door Luc op 26 november

Inderdaad Puck, je bent er een tijdje mee zoet. Maar het geeft een enorme voldoening als je achteraf de zoolkant van jouw ski's kunt bekijken, geloof me. Je kan ook koud waxen door vloeibare wax op de zoolkant uit te smeren, laten intrekken en nadien met sponsje of borstel in te wrijven. Koud waxen heeft evenwel maar een beperkt effect in tijd en is dus eerder een noodoplossing. Nog een bemerking inzake de staalkanten. Afhankelijk van de toestand van de pisten, kan je om de twee dagen lichtjes de kanten met een vijl nagaan. Dit is beter dan de kanten volledig bot te laten worden, waarna je feller moet vijlen. Het merk Toko heeft alles in huis om ski's te onderhouden. En denk eraan, skiën is een samenspel van krachten. Eén van die krachten is de wrijvingskracht die veroorzaakt wordt door de oppervlakten van twee lichamen die over elkaar schuiven. Hoe ruwer die oppervlakte is, des te groter de wrijvingskracht en des te moeilijker het is om te glijden met de ski's. Vergelijk het met skiën op keien, een ruwe oppervlakte ... dat werkt dus niet. Vandaar dat een goed gewaxte ski zoveel gemakkelijker glijdt, zodat je ook beter kan draaien. Let wel op dat de zoolkant van jouw ski's niet hol of bol staat. Met een bolle zoolkant zal je gemakkelijker de bocht kunnen inzetten, doch het kanten gaat moeilijker, terwijl dit net andersom is met een holle zoolkant. Het vlak zetten van de zoolkant laat je evenwel best doen in de winkel.Laat een reactie achter

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen