21 november 2008 door Puck in 'Materiaal''

Waarom?

Tijdens het skiën heb je ongetwijfeld een keer met ijs en/of steentjes te maken. Dit beschadigd het belag (de onderkant van de ski’s) en de staalkanten van je materiaal. Hierdoor wordt het draai- en glijvermogen aangetast. Zo kan er na twee weken skiën nog maar 40% van de oorspronkelijke scherpte over zijn! Uiteindelijk biedt een onderhoudsbeurt dus meer plezier en veiligheid tijdens je afdalingen.

Wanneer?

Heb je problemen bij ijzige pistes, glijden de kanten weg bij het rootsjen en/of de bochten, word je door iedereen ingehaald op vlakke stukken of heb je geen controle over je ski’s dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt! Daarnaast kan je natuurlijk altijd zelf controleren of de staalkanten rond of bot zijn. En of je belag droog en/of beschadigd is. De droogheid is te herkennen als je belag dof is en je allemaal kleine haartjes kunt zien.

Ski beschadiging

Hoe?

Als je zelf het onderhoud van je materiaal wilt aanpakken, dan kan dat natuurlijk ook. Houdt er rekening mee dat dit enige tijd en aandacht in beslag neemt. Daarom is het aan te raden eerst advies te vragen aan een vakman. Voor een goed begin kan je natuurlijk altijd de ski’s uit de skizak halen en afdrogen met een zachte handdoek.

Prijs?

Houdt er rekening mee dat het onderhoud van een snowboard duurder is dan van een ski. Uitgebreid (slijpen, waxen, reparaties) onderhoud voor ski’s heb je vanaf 20 euro, voor snowboards is dit vanaf 30 euro (er zijn uitzonderingen). Deze prijzen zijn natuurlijk per wintersportwinkel verschillend.

Wintersport is mijn grote hobby. Ik ga ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en hou van alles wat met skiën te maken heeft. Mijn enthousiasme probeer ik op het weblog van Snowplaza over te brengen!