19 november 2008 door Miranda in 'Reisverslagen''

Lake Louise

We hebben gekozen voor Lake Louise in de Rocky Mountains, Canada. Doordat het dorp in een “National Park” (beschermd natuurgebied) ligt, mag er zeer beperkt gebouwd worden. Er staan dan ook maar 9 toeristen-accommodaties in het hele dorp. Je zit dus echt midden in de natuur en er is ruimte, veel ruimte. Alles hier is dan ook groot, van de dennenbomen, de hamburgers tot de vrachtwagens.

Veilig off piste

Het skigebied van Lake Louise is geweldig. Naast 139 “normale” pistes heb je de mogelijkheid om buiten de piste te boarden, en dit mag in Canada! Aan de ene kant van de berg zijn de pistes geprepareerd, aan de andere kant heb je zogenaamde “bowls” (kommen). Wij hadden het geluk dat deze enorme “bowls” zich bijna iedere nacht vulden met een dik pak verse poeder. Het schijnt dat hier jaarlijks zo’n 10 meter sneeuw valt, dus grote kans op verse sneeuw. Nadat de lawinedienst haar controles heeft uitgevoerd kan je je sporen trekken in de ongeprepareerde witte deken. Afhankelijk van de drukte is na een aantal afdalingen de poeder op de populaire stukken natuurlijk wel een beetje “op”. Naast de “bowls” zijn er veel mogelijkheden tussen de bomen. Canada kent ook pistepolitie. Je mag absoluut niet buiten het gemarkeerde skigebied skiën of boarden, want dan ben je direct je skipas kwijt. Ook zijn er gedeeltes waar je niet teveel snelheid mag hebben. Oppassen dus!

Kicking Horse, Sunshine Village en Banff

Vanuit Lake Louise zijn we nog een aantal dagen naar andere skigebieden gegaan. Dit kan prima met de bus. Er worden diverse dagtochten inclusief skipas aangeboden waarbij je ’s ochtends vertrekt vanaf je hotel en eind van de middag weer terug wordt gebracht. Een relatief nieuw en moeilijk skigebied is Kicking Horse. Veel zwarte en relatief smalle pistes, maar ook hier weer fantastische offpiste mogelijkheden. Het skigebied van Sunshine Village is groot, afwisselend en het dorp doet wat Frans aan door de ski inn-out accommodatie. Ook hier vindt je weer vele prachtige afdalingen met de meest originele namen zoals overal in Canada: Big Angel en Bye Bye Bowl. Ook erg leuk is de plaats Banff. Een sfeervol “western” stadje met leuke winkelstraten, restaurants en cafés.

Duur zo’n vakantie?

Met name de reiskosten maken een vakantie naar Canada duurder. Een goede reden om niet één maar meteen twee weken te gaan. Een ticket naar Calgary kun je kopen vanaf zo’n 600/700 euro inclusief luchthavenbelasting. Natuurlijk zijn de kosten ter plaatse afhankelijk van de dollarkoers, maar het lijkt nog steeds goedkoper dan dat wij gewend zijn. Daarnaast is het vaak toegestaan om te picknicken in de diverse pisterestaurants, er staan vaak zelfs magnetrons om je zelf meegebrachte lunch op te warmen. De skipas daarentegen is wat duurder, maar daarvoor krijg je ook extra service: je board wordt voor je in het gondeltje gezet en overal kan je papieren zakdoekjes pakken voor je snotneus. Het enige “probleem” is dat je na zo’n geweldige vakantie nog een keer wil.......

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen