Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: de vooruitzichten

1033 - Alpenweer: de vooruitzichten (1)

Gisteren en vandaag

Vanaf gisteravond, maar ook vandaag is er aan de zuidkant van Zwitserland en aan de noordkant van Italië veel neerslag gevallen. In de hoger gelegen gebieden viel deze neerslag als sneeuw, de sneeuwgrens lag soms onder de 1700 meter! Ook Frankrijk heeft een graantje meegepikt. De hoeveelheden die gevallen zijn variëren, in sommige gebieden tussen de 50 – 100 cm verse sneeuw. De gebieden die “scoorden” zijn voornamelijk Piemonte (Italië), de Haut Maurienne en de Haute Tarentaise (Frankrijk) en de zuidelijke Zwitserse provincies.

Hoe verder….

Tot het weekeinde zal er ook in de Italiaanse Dolomieten en de Oostenrijkse provincies Ost-Tirol en Karinthië wat sneeuw gaan vallen boven grofweg de 1800 meter. In het weekend wordt het in de gehele Alpen wat rustiger met redelijk wat zon en mist in de dalen. De temperaturen zullen rond de normale waarden voor de tijd van het jaar liggen. Voor volgende week geven de kaarten al een aantal dagen aan dat de kou weer zal terugkeren. Dit zal voor de Alpen dan gebeuren rond het midden van de volgende week. Dinsdagavond zal het dan in de Franse Alpen gaan sneeuwen en woensdag zal er veel sneeuw gaan vallen in oost-Zwitserland, Vorarlberg en Tirol.

De kou lijkt zich dan tot en met het weekeinde te handhaven met geregeld sneeuwbuien. Hoe het daarna verder gaat is nog onzeker. Ook lijkt de winter volgende week echt te beginnen in Scandinavië met vorst en sneeuw tot in de dalen. Goed nieuws voor de Noorse skigebieden die vaak eind november al open gaan.

Basis voor de winter

In de skigebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam ligt inmiddels voldoende sneeuw op de hogere pistes (ong. boven de 1800 – 2200 m) om een basis te vormen voor, hoop ik, een mooi skiseizoen. Hopelijk gaat dit vanaf volgende week ook gebeuren voor de noordkant van de Alpen!!