Skip to navigation Skip to main content

Sneeuwkettingen: tips en tricks

6927 - Sneeuwkettingen: tips en tricks (1)

Ga je met de auto op wintersport? Dan is de kans groot dat je een deel van de route in de sneeuw moet afleggen. Veel mensen kijken op tegen het rijden in de sneeuw, terwijl dat met de juiste voorbereiding helemaal niet nodig hoeft te zijn. Uiteraard dien je nooit zonder winterbanden te rijden in de Alpen en soms zal je ook sneeuwkettingen om moeten leggen. Waar moet je op letten bij het kopen van sneeuwkettingen en wanneer is het tijd dat je deze op de auto monteert? We zochten het voor je uit.

Aandachtspunten bij het kopen van sneeuwkettingen

Wanneer je sneeuwkettingen gaat kopen, is het allereerst belangrijk op de grootte van de kettingen te letten. Te wijde of te strakke sneeuwkettingen zijn funest voor je autobanden, evenals sneeuwkettingen die niet vrij lopen van de ophangingsdelen en carrosserie. Ga dus na wat de maten van je autobanden zijn - deze staan altijd vermeld op je autoband - en begin van daaruit je zoektocht. Op Mister-Auto kun je bijvoorbeeld de juiste sneeuwkettingen vinden door een selectie te maken op basis van de breedte, hoogte en diameter van je banden

Gebruiksvriendelijkheid sneeuwkettingen

Behalve op de grootte ervan, is het ook een goed idee om te letten op de gebruiksvriendelijkheid van de sneeuwkettingen. Niemand vindt het leuk om lang in de kou te moeten staan, omdat de sneeuwkettingen zo moeilijk om de banden van de auto gaan. Kijk dus in de handleiding hoe lang het duurt om de sneeuwkettingen te monteren en oefen het alvast een keertje thuis. Zo gaat het een stuk sneller als je echt een keer in de sneeuw staat. Snelmontagekettingen bieden een oplossing, maar let wel op dat je niet inlevert op kwaliteit. In 2011/2012 heeft de ANWB voor het laatst een sneeuwkettingentest uitgevoerd; de resultaten daarvan kun je hier bekijken.

Montage van de sneeuwkettingen

Het is tijd om sneeuwkettingen op je banden te monteren wanneer je merkt dat de weg écht wit is en je grip vermindert. Twijfel je? Bedenk dan dat je altijd beter het zekere voor het onzekere kunt nemen, maar kijk ook naar wat andere weggebruikers doen. Over het algemeen geldt dat je op steile wegen sneller kettingen nodig hebt dan op wegen waarbij de hellingshoek niet zo groot is. Rijd met sneeuwkettingen nooit sneller dan 50 kilometer per uur en houd je hoofd koel.

Op deze weg hoef je nog geen sneeuwkettingen om te leggen

Nog enkele tips:

Hierbij nog enkele laatste tips over sneeuwkettingen:

  • Zorg dat je de sneeuwkettingen gemakkelijk kunt pakken. Leg ze niet helemaal onder al je bagage in de kofferbak.
  • Houd in de gaten waar de ketting omlegplaatsen zijn op je route naar boven. Staan anderen al te monteren en is er nog plek? Gok niet op de volgende parkeerplaats, maar stop en leg ook je kettingen eronder.
  • Het is altijd fijn om een paar oude handschoenen en eventueel een oude jas in de auto te hebben; het omleggen van ketting is vaak een 'vies' klusje.

Als deze weg iets steiler zou zijn heb je hier zeker kettingen nodig

Lees hier meer informatie over met de auto op wintersport:

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.