24 december 2018 door Kees in 'Algemeen''

Op verschillende plaatsen in Tirol is de week voor Kerst het ontstaan van Stille Nacht, Heilige Nacht herdacht. Het liedje werd precies 200 jaar geleden voor het eerst gezongen in het Zillertal. Het meest bijzonder afgelopen weekend was de eenmalige uitvoering op de huisberg van de Tiroler hoofdstad Innsbruck, compleet met koor en blazersensemble èn burgemeester Georg Willi als gelegenheidsdirigent.

Sneeuw

Mooier kon het eigenlijk niet. In de stad Innsbruck regende het pijpenstelen, maar tijdens de tocht naar het bergrestaurant Seegrube (Nordkettenbahnen) ging de regen in sneeuw over. En het bleef ook tijdens de uitvoering - heel toepasselijk - flink sneeuwen. In totaal woonden ruim 600 mensen de jubileumuitvoering bovenop de berg bij. De totale opbrengst van de verkochte liftkaartjes werd door het management van de Nordkettenbahnen overgemaakt op rekening van de stichting ‘Licht ins Dunkel’. Deze stichting staat gezinnen bij die financieel moeilijk kunnen rondkomen.

Sneeuw tijdens 200-jarig jubileum ‘Stille Nacht’ boven op Innsbrücker huisberg

Het sneeuwde hard gisteravond in Innsbruck

Goed doel

Dit goede doel sluit goed aan bij de ontstaansgeschiedenis van ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’. De tekst moest de bevolking op Kerstavond een steuntje in de rug geven na alle ellende die zij begin 1800 had meegemaakt. Door de uitbarsting van een vulkaan in Indonesië kreeg de hele wereld te maken met teruglopende oogsten, ziektes en als gevolg hiervan een hoge kindersterfte. Bovendien stierven door gebrek aan voedsel veel boerderijdieren waardoor er vrijwel geen eten beschikbaar was. Op het grondgebied van het huidige Oostenrijk was bovendien sprake van voortdurende grensconflicten nadat Napoleon uit de Alpen was verdreven.

Goed doel met de tekst van Stille Nacht

De Duitse tekst van Stille Nacht

Unesco Werelderfgoed

De Zillertaler leraar Konrad Gruber schreef op 24 december 1818 het lied dat inmiddels in 125 talen over de gehele wereld wordt gezonden. Stille Nacht, Heilige Nacht werd in 2011 toegevoegd aan de Unesco-lijst van cultureel erfgoed.

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.