Skip to navigation Skip to main content
53770 - Dit wil je niet overslaan tijdens je wintersport in Obertauern (3)
© Tourismusverband Obertauern

Ontzettend sneeuwzeker, perfect voor families, veel accommodaties aan de piste, genoeg knusse berghutten en hele mooie skitochten... Dat is slechts een handjevol kenmerken van een wintersport in Obertauern. Dit prachtige skigebied ligt in het Salzburgerland, bij de Radstädter Tauernpass en te midden van de prachtige bergwereld van de Hohe Tauern. Heb jij je skivakantie naar dit skigebied gepland of denk je erover om hier aankomende winter naartoe te gaan? Zet deze tips maar op je lijstje: dit wil je niet overslaan tijdens je wintersport in Obertauern!

Wintersport in Obertauern

Vanaf Utrecht is het iets meer dan 1000 km rijden naar Obertauern en daarvan leg je het laatste stuk af over een bergpas. Een andere optie om er te komen is met de trein en daarvoor stap je uit in het nabijgelegen Radstadt. Vanaf hier is het nog 20 km met de bus. Ook het vliegtuig behoort tot de mogelijkheden, luchthaven Salzburg ligt op 90 km afstand. Obertauern beschikt niet over een gletsjer maar behoort wel tot een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk. Dit is zelfs door wetenschappelijk onderzoek bewezen. Doorgaans kun je hier skiën van half november tot begin mei. De ruim 100 km aan pistes bevinden zich tussen de 1000 en 2526 meter hoogte en spreken ieder type wintersporter aan. Het merendeel is blauwgekleurd (61 km), gevolgd door rood (35 km) en zwart (4 km). Freeriders vinden daartussen een aantal mooie skiroutes en ook vind je hier een van de steilste afdalingen van heel Oostenrijk, de Gamsleiten II. Het skigebied ligt in een soort van kom en de meeste accommodaties bevinden zich aan de pistes. Ski-in ski-out dus! En groot voordeel: omdat je via verschillende liften het gebied in kunt, komen wachtrijen hier vrijwel nooit voor.

53770 -  (15)
© Tourismusverband Obertauern

1. Tauernrunde

Alle mooie plekjes van Obertauern verkennen doe je middels de Tauernrunde skitocht. Een 12 km lange skironde die ook voor de minder geoefende skiër goed te doen is. Je kunt de route met de klok mee skiën (rood), maar ook tegen de klok in (groen). De rode variant overbrugt 4110 hoogtemeters en de groene 4612. Wie de 12 pistekilometers iets te weinig vindt, kan er eenvoudig een paar extra pistes aan vast plakken. Van een vaste opstapplaats is geen sprake, je kunt dus zelf bepalen waar je begint. Bekijk de route hier ›

2. Rodelen

Wat mij betreft is een wintersport niet compleet zonder een afdaling op de slee. Thuis in Nederland kunnen we er vaak alleen maar van dromen, maar in de Alpen wordt die droom eenvoudig werkelijkheid. Obertauern biedt in totaal 6,5 km aan rodelplezier. Geen kleine hellingen om van af te sleeën, maar echte afdalingen. De eerste optie is de 1,5 km lange rodelbaan bij de Gnadenalm (4 km buiten het dorp). Hier kun je overdag, maar ook 's avonds rodelen. Een slee is ter plekke te huren. Wie extra lang wilt rodelen (5 km!), moet naar de Südwienerhütte. Deze natuurlijke rodelbaan neemt je mee over een prachtig bospad en een slee is te huur bij de hut.

3. Guten Morgen Obertauern

Vroege vogels kunnen elke woensdag extra vroeg de piste op. Tijdens Guten Morgen Obertauern openen de Gamsleitenbahn I, de Achenrainbahn en Zehnerkarbahn al om 08.30 uur. Als een van de eersten kun je de frisse berglucht van de Salzburger Alpen opsnuiven en genieten van heerlijke ribbeltjespistes. Vroeg opstaan dus!

53770 -  (16)
© Tourismusverband Obertauern

4. De Super Seven

Heb je de Tauernrunde inmiddels met de klok mee en tegen de klok in geskied? Dan is het tijd voor de volgende uitdaging: de Super Seven. Dit zijn de zeven hoogste punten in het skigebied en die kun je allemaal op ski's én met de lift aandoen. Stap hiervoor in de liften Seekareckbahn, Panoramabahn, Hundskogelbahn, Plattenkarbahn, Schaidbergbahn, Gamsleitenbahn 2 en Zehnerkarbahn. Alle zeven zijn gekenmerkt met het speciale S7 bordje. Het laagste bergstation ligt op 1970 meter hoogte en het hoogste op 2313 meter hoogte.

5. Voor families: de Kindertauernrundes

Obertauern is een fijne bestemming voor een wintersport met kinderen. Dat bewijzen onder andere de Bobby Runde en Mytrack skitochten. Beter bekend als de Kindertauernrundes. Voor de allerkleinsten is de Bobby Runde het meest geschikt. Deze eenvoudige piste in het familieskipark neemt de kids mee door het sprookjesbos, langs de spooktrein en langs Bibo de beer. Met een beetje mazzel spotten ze sneeuwkonijn Bobby ook nog onderweg! Voor oudere kinderen met meer ervaring is Mytrack een aanrader. Deze route voert onder andere langs een boardercross piste, funparks en speedtracks.

53770 -  (17)
© Tourismusverband Obertauern

6. Avondskiën

Krijg je geen genoeg van het skiën in Obertauern? Op maandag en donderdag hoeft de skidag ook niet 's middags al te eindigen. De Edelweissbahn opent dan van 19.00 tot 22.00 uur nogmaals voor wintersporters en er is een verlichte piste van ongeveer 1,5 km geopend. Iedereen met een skipas voor Obertauern van minimaal 1,5 dag (Salzburger Super Ski Card niet inbegrepen) of speciale avondskitickets mag van de lift gebruikmaken.

7. Winterwandelen

De witte wonderwereld rondom Obertauern heeft ontzettend veel te bieden. Ook buiten de pistes hoeft niemand zich te vervelen! In de omgeving vind je allerlei mooie winterwandelpaden en mogelijkheden om met speciale sneeuwschoenen de omgeving in te trekken. Bij de verschillende skischolen kun je informeren voor een tocht samen met een gids. Nog leuker! Hij of zij laat je niet alleen de mooiste plekjes zien, maar kan je er ook alles over vertellen.

53770 -  (18)
© Tourismusverband Obertauern

8. Een tour op een fatbike of segway

Wandelen saai? Kies dan voor een tour op een fatbike of segway. Een fatbike is een mountainbike, maar dan met hele dikke wielen en extra profiel. Op die manier kun je eenvoudig door de sneeuw fietsen zonder uit te glijden. Een segway heeft iets weg van een elektrische step, maar dan sta je tussen de wielen links en rechts van je in plaats van voor en achter je. Voor het maken van een tour op de fatbike of segway kun je terecht bij CSA Skischule Silvia Grillitsch.

9. Helikoptervlucht

Punt negen is er eentje voor op je bucket list: een helikoptervlucht boven het winterse landschap. Geen goedkope activiteit, maar wel een om daarna nooit meer te vergeten. Met de helikopter vlieg je boven de bergen rondom Obertauern en geniet je onderweg van de mooiste uitzichten. Er zijn verschillende arrangementen te boeken, waarvan zelfs een gastronomische variant.

10. Je wintersport vastleggen bij de 'Beatles Photopoints'

The Beatles en Obertauern zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat heeft onder andere te maken met de gegarandeerde sneeuwzekerheid. Om die reden is hier in 1965 de muziekfilm HELP! van The Beatles opgenomen. Dat is alweer heel wat jaren geleden, maar het is nog altijd een belangrijk punt in de geschiedenis van het skigebied. Om ook jou daaraan te blijven herinneren, heeft Obertauern iets nieuws: Beatles Photopoints. Te vinden bij de Schaidberg en het uitzichtplatform op de Hundskogel. Leg jij jezelf hier voor eeuwig vast?

53770 -  (19)
© Tourismusverband Obertauern

Dit blog is geschreven in samenwerking met Obertauern.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.