Skip to navigation Skip to main content
Skiën in duurzaam skigebied SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental / Dietmar Denger

In deze tijd van volop berichtgeving rondom klimaatverandering en steeds verder stijgende energieprijzen, kan ik me zo voorstellen dat je je weleens afvraagt of het nog wel verantwoord is om je ’s winters uit te leven op de skipistes. Je zou zomaar kunnen denken dat wintersport niet duurzaam kan zijn. Maar dat valt gelukkig reuze mee! Mits je naar een skigebied zoals SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental gaat, dat al decennialang investeert in duurzaamheid. In dit blog geef ik je een kijkje achter de schermen van dit skigebied en laat je zien hoe er op alle fronten milieubewust wordt gewerkt om jou een heerlijke wintersport te kunnen bieden.

Energie uit waterkracht

Al ruim 20 jaar maakt de SkiWelt voor de skiliften en gebouwen in het skigebied voor de volle 100% gebruik van ecostroom, die wordt opgewekt uit waterkracht. Met alle watervallen en smeltwaterstromen is waterkracht al sinds 1924 de grootste en meest toegepaste hernieuwbare energiebron in Tirol. De mogelijkheid van het toepassen van nieuwere, duurzame energiebronnen is echter zeker niet aan de SkiWelt voorbijgegaan.

Jochbahn in SkiWelt Brixen im Thale
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH
Het bergstation van de Jochbahn, waar zonnepanelen op liggen

Skiliften op zonne-energie

Op steeds meer gebouwen en skiliften in de SkiWelt, zoals de Jochlift en Zinsbergbahn in SkiWelt Brixen en op de Brandstadl in SkiWelt Scheffau, kun je zonnepanelen zien liggen. De eerste panelen werden hier al in 2008 geïnstalleerd. In datzelfde jaar is in SkiWelt Brixen een van de eerste geheel door zonne-energie aangedreven skiliften ter wereld geplaatst. Deze lift, met de toepasselijke naam ‘Sonnenlift’ brengt skiërs over een vlak terrein tussen het eindpunt van de Choralpe afdaling en de SkiWelt gondel. Sinds het voorjaar van 2022 draaien ook de skiliften in SkiWelt Ellmau op zonne-energie. Het aantal zonnepanelen bij het dal- en bergstation is dusdanig uitgebreid, dat er met 350 kilowattpiek in de toekomst tot wel vijftig procent op externe stroom en energiekosten in de gebouwen zal worden bespaard.

Sonnenlift in SkiWelt Brixen im Thale
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH
In 2008 een van de eerste skiliften ter wereld volledig op zonne-energie: de Sonnenlift in SkiWelt Brixen im Thale

Verwarming door warmteterugwinning uit skiliftinstallaties

Ook voor de verwarming van de bedrijfsgebouwen in het skigebied wordt in de SkiWelt hernieuwbare energie gebruikt. Naast pellets en biomassa wordt met behulp van warmtepompen gebruikgemaakt van restwarmte van sneeuwkanonnen en transformatoren, maar ook van de liftinstallaties zelf. Al sinds 2008 wordt het bergrestaurant op de Choralpe verwarmd door middel van restwarmte uit de SkiWeltbahn en de Choralmbahn. Inmiddels zijn ook de grote gondelliften Hexenwasserbahn in SkiWelt Söll en de Alpenrosenbahn in SkiWelt Westendorf perfecte leveranciers van warmte voor de omliggende gebouwen.

Energiebesparend sneeuwmanagement

Als je je bedenkt dat er in de SkiWelt iedere nacht 71 pistebully’s actief zijn en er in totaal 1051 sneeuwkanonnen en 829 sneeuwlansen staan die kunnen worden ingezet, begrijp je dat bewust omgaan met energie en water heel belangrijk is in dit skigebied met de 270 km aan skipistes. Daarom zijn de pistebully’s in de SkiWelt al ruim 5 jaar uitgerust met een gps-systeem, dat op iedere plek de dikte van de sneeuwlaag meet. Zo zien de pisteprepareerders precies waar ze sneeuw kunnen weghalen om de piste op een andere plek bij te werken. Daarmee bespaart de SkiWelt sinds 2017 ca. 25% aan water, stroom en kosten. De pistebully’s zelf rijden sinds 2 jaar op GTL fuel, een synthetische brandstof die schoner is dan diesel. Binnen een paar jaar staat een omschakeling naar nog schonere biobrandstof gepland, die wordt gemaakt van organisch materiaal.

Schneemesssystem Skiwelt Wilder Kaiser Brixental Fotograf Christian Kapfinger 1 1
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental / Christian Kapfinger
Het meetsysteem in pistenbully's toont de dikte van de sneeuwlaag tot op enkele centimeters nauwkeurig

Natuurlijke waterterugwinning uit sneeuwproductie

Voor het besneeuwen van de pistes zijn er in SkiWelt zeventien waterreservoirs die via een leidingnetwerk met de sneeuwkanonnen zijn verbonden. De waterreservoirs zijn optimaal in de omgeving geïntegreerd. Gedurende het jaar worden ze grotendeels gevoed door neerslag, smeltende sneeuw en natuurlijke waterbronnen. De sneeuw die uit de sneeuwkanonnen en sneeuwlansen komt, wordt met behulp van de juiste temperatuur en luchtvochtigheid van dit water geproduceerd. Deze technische sneeuw is dus gewoon drinkwater in een andere vorm. Door het smelten van de sneeuw in het voorjaar wordt het water langs natuurlijke weg weer teruggevoerd naar de natuur en dient het voor de watervoorziening van zowel de koeien op de alpenweide als de veelzijdige flora.

Besneeuwing in de SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH
Bijna de helft van alle pistes en verbindingen in SkiWelt kan binnen 3 dagen skiklaar worden gemaakt

De SkiWelt is prima bereikbaar met de trein

Al 75 jaar geleden werd ervoor gekozen om de skilift in Hopfgarten direct naast het treinstation aan te leggen. Dit treinstation, dat ‘Skilift’ heet, zette de toon voor verschillende initiatieven van de SkiWelt om trein- en busvervoer naar het skigebied te stimuleren. Vandaag de dag zijn er ook vanuit Nederland prima treinverbindingen met het skigebied. Met de ÖBB NightJet (de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen) kun je dagelijks vanuit Amsterdam naar alle plaatsen in de SkiWelt reizen en ’s morgens op de piste staan. En met het ÖBB Wintersport-combiticket kun je binnen Oostenrijk vanaf elk station naar de SkiWelt reizen.

Met de trein ski je duurzaam en voordeliger

De SkiWelt heeft aantrekkelijke aanbiedingen voor wie met de trein komt. Berekeningen van Milieu Centraal wijzen uit dat internationale treinreizen per reiziger gemiddeld 2 tot 4 keer minder CO2-uitstoot opleveren dan een autoreis met twee personen. Wanneer je gebruikmaakt van de trein en op deze manier zelf ook stappen zet om je CO2 voetafdruk tijdens de wintersport laag te houden, kun je dus echt met een gerust hart in je ski’s stappen.

Op wintersport in de SkiWelt?

Vanuit de idyllische dorpen Going, Ellmau, Scheffau, Söll, Itter, Hopfgarten, Kelchsau, Westendorf, Brixen im Thale en Kirchberg sta je direct in de SkiWelt en heb je toegang tot alle 270 km aan skipistes van dit waanzinnig mooie skigebied. Er is altijd wel een accommodatie die perfect past bij jouw vakantiewensen. De lokale VVV’s helpen je graag met een selectie van hotels, pensions en vakantieappartementen die in jouw vakantieperiode beschikbaar zijn.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental Marketing GmbH.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.