Ski Arlberg is met ruim 300 kilometer aan pistes en 85 skiliften het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. Dit skigebied biedt met al die pistes, het heerlijke eten in de hutten, de gastvrije mensen en de grote dosis poedersneeuw, alles voor een heerlijke wintersport. Dat zijn al redenen genoeg om eens die kant op te gaan, maar er is meer! In dit blog vijf ski-ervaringen waarvoor je naar Ski Arlberg wilt.
Arlberg: de pas die de regio verbindt
Wist je trouwens dat dé Arlberg eigenlijk helemaal niet bestaat? De naam die voor de hele regio wordt gebruikt, verwijst naar een pas die de verschillende bergen met elkaar verbindt. Deze regio is een van de meest sneeuwzekere gebieden van de Alpen: jaarlijks valt er gemiddeld wel zo’n 9 meter sneeuw. Het is dus niet voor niets de bakermat van het alpineskiën, waar ook liefhebbers van buiten de pistes skiën helemaal los kunnen gaan met 200 kilometer aan off-piste mogelijkheden.
De beste ski-ervaringen in Ski Arlberg
Met perfecte pistes en moderne liften heb je tal van mogelijkheden om een heerlijke skidag te ervaren. Deze vijf highlights voor je wintersport in Ski Arlberg wil je zéker beleven:
1. Skitocht 'Der Weiße Ring'
De 22 km lange skitocht 'Der Weiße Ring' verbindt Lech met Zürs, Zug en Oberlech. De ronde wordt al meer dan 60 jaar geskied en is een echte klassieker. Je kunt de tocht vanaf vrijwel iedere afdaling in Lech en Zürs starten en als je ‘m helemaal uitskiet, overbrug je 5500 hoogtemeters. Je gaat vooral over blauwe en rode afdalingen en komt langs twee uitzichtplatformen, waar je van het mooiste uitzicht in het skigebied kunt genieten. Wie over een goede conditie beschikt, kan Der Weiße Ring in een halve dag skiën.
2. Mohnenfluh afdalingen in poedersneeuw
Vlak onder de top van de 2542 meter hoge Mohnenfluh in Lech, kun je vanaf het bergstation van de Steinmähder stoeltjeslift een flink aantal afdalingen door de poedersneeuw maken. Er zijn afdalingen naar het dalstation van de Steinmähder skilift, naar het dalstation van de Weibermahdbahn en naar het centrum van Lech, en zowel rode als blauwe afdalingen. Hier kan iedereen dus van poedersneeuw genieten!
3. De Run of Fame
Deze skitocht van maar liefst 85 km lang door het heel Ski Arlberg kent 18.000 hoogtemeters. Startpunt is St. Anton am Arlberg en je eindigt in Warth, waarna je weer teruggaat. Of precies andersom, want de tocht in is twee richtingen te skiën, zonder dat je ergens met de bus hoeft. De Run of Fame brengt je over de Arlbergpas, Flexenpas en Hochtannbergpas en heeft z’n naam gekregen van de vele ski- en filmsterren die je hier al zijn voorgegaan. Als je over een goede conditie beschikt, is het mogelijk om de Run of Fame in één (lange!) skidag af te leggen. Wie graag wat gemoedelijker skiet of onderweg ook de tijd wil nemen om van de prachtige omgeving en het eten onderweg te genieten, doet er goed aan de tocht over twee of drie dagen uit te smeren. Dat kan prima, want je kunt onderweg overal de route verlaten en op een later moment weer oppakken.
4. Omhoog met de Valluga II
Deze 6-persoons gondel uit 1955 naar de top van de Valluga (2811 meter) in St. Anton am Arlberg, was ooit Oostenrijks hoogste gondel. Je zit slechts 2 minuten in één van de twee gondeltjes, en legt daarin 161 meter af. Boven aangekomen bevind je je precies op de grens van Tirol en Vorarlberg, waar je prachtig uitzicht hebt op de Lechtaler- en Allgäuer Alpen, de Verwallgroep, de Ötztaler Alpen en zelfs het Zwitserse Graubünden. Als er poedersneeuw ligt, is de afdaling vanaf de Vallluga er eentje die je zeker wilt doen. Maar, net als de gondel, is die alleen toegankelijk met gids.
5. Ski’s of snowboard op je rug en off-piste terug
Bij het bergstation van de Riffelbahn-II vind je op 2645 meter hoogte de ingang naar de zware winterklimroute van St. Anton am Arlberg. De 850 meter lange, gezekerde klimroute loopt over de graat en wordt gezien als een van de mooiste, maar ook zwaarste winterklimroutes in Tirol. Je klimt circa 20% aan de wand, de rest van de route is normaal te belopen. Onderweg heb je uitzicht op de Verwallgroep en de Lechtaler Alpen. Bij mooi weer kun je zelfs tot in Zuid-Tirol kijken. Vanaf de Rossfallscharte (2732 meter hoog) kun je off-piste afdalen, ofwel via het Malfondal naar Pettneu, of via het Moosdal terug naar St. Anton. De Riffelbahn I en II zijn alleen voor skiërs en snowboarders toegankelijk. Doe deze tocht uitsluitend samen met een gids en zorg dat je een goede klimuitrusting bij je hebt.
Culinair genieten in Ski Arlberg
Even op krachten komen van alle ski-avonturen in Ski Arlberg? Er zijn veel sterrenrestaurants in het skigebied, waar je de heerlijkste culinaire creaties kunt eten. Een van de beste culinaire hotspots in deze regio in de Rote Wand Chef’s Table in Zug, waar vooral regionale producten op de kaart staan. Of wat dacht je van de Verwall Stube in St. Anton; een van de hoogst gelegen bekroonde restaurants van Europa.
Meer over Ski Arlberg
De 300 km aan skipistes en het 200 km aan off-piste terrein van skigebied Ski Arlberg liggen deels in Tirol en deels in Vorarlberg. De hoogste berg in het skigebied is de 2811 meter hoge Valluga. De skiregio telt vijf dorpen: St. Anton, St. Christoph, Stuben, Lech en Zürs. Elk dorp heeft z’n eigen signatuur. Zo staat Lech bekend als een stijlvol fijnproeversdorp, Zürs als verborgen skiparadijsje, Stuben vooral als erg gemoedelijk, St. Anton als sportief en St. Christoph ademt geschiedenis. Maar allemaal zijn ze sfeervol, gastvrij en authentiek. Naast skiën kun je er ook langlaufen op 70 km aan loipes en wandelen op de 110 km aan geprepareerde winterwandelpaden. En de accommodaties? Of je nu een B&B zoekt of een vijfsterrenhotel; door de vakwerkstijl zijn ze allemaal ontzettend knus en huiselijk.
Dit weblog is geschreven in samenwerking met Österreich Werbung.