Skip to navigation Skip to main content

Hoe is het nou écht in de skigebieden in de Alpen?

5246 - Hoe is het nou écht in de skigebieden in de Alpen? (1)

Met de kerstvakantie voor de deur, hebben vakantiegangers die richting de Alpen gaan voor hun wintersport maar één vraag: “Ligt er voldoende sneeuw?”. De landelijke media staan er de afgelopen dagen vol mee. Berichten over te weinig sneeuw en slechte condities bereiken zelfs het journaal. Maar hoe is het nou écht in de Alpen momenteel? Is de situatie verontrustend voor de kerstvakantie? Snowplaza was de afgelopen weken regelmatig in de diverse skigebieden en was onder de indruk van de kwaliteit van de pistes.

Gisteren stond ik nog in het Zwitserse skigebied Flumserberg, waar volgens de berichten “slechts” 40 cm ligt en was verrast over de goede kwaliteit van de pistes. Bovendien wordt er weer sneeuw voorspeld voor donderdag en vrijdag. De kerstvakantie is dus ‘gered’! Goed nieuws voor alle wintersporters die hun kerstvakantie op de ski’s willen doorbrengen.

Goede omstandigheden ondanks relatief weinig sneeuw

Mijn verwachtingen qua pistecondities en sneeuw waren niet zo hoog toen ik afgelopen vrijdag naar Zwitserland afreisde. Zaterdag en zondag bezocht ik het skigebied van Lenzerheide waar volgens de berichten slechts 10 cm in het dal en 40 cm op de berg zou liggen. Ik was blij verrast dat het dal en de berg toch een winterse uitstraling hadden. Het was allesbehalve groen. Uiteraard zag je wel dat het sneeuwdek nog relatief dun was. Maar de kwaliteit van de pistes was echt prima. Zeker de westzijde van het skigebied was heel erg goed en je kon fantastisch terug skiën naar het dal.

Een prachtige dag en goede pistes afgelopen zaterdag in het Zwitserse Lenzerheide

'Griffig' op de Flumserberg

Gisteren (maandag) heb ik een dag doorgebracht in het skigebied van Flumserberg, bij het Landal Resort Walensee in Zwitserland, waar de komende weken veel Nederlanders hun kerstvakantie zullen doorbrengen. Ook hier waren de condities uitzonderlijk goed. De plaatselijk gids gaf aan dat de pistepreparatie en de sneeuwkanonnen momenteel overuren maken, maar het resultaat mag er zijn. De pistes waren “griffig” (niet te hard en niet te zacht) en aan niets was te merken dat het al 2 weken niet had gesneeuwd. Bovendien zijn de meeste pistes in de skigebieden gewoon open.

Genoeg sneeuw op de Flumserberg gisterenmiddag

Fijne pistes in Sölden

Vorig weekend was ik in het Oostenrijkse Sölden waar we ook heel goed konden skiën. Uiteraard waren de sneeuwcondities op de gletsjers het best, maar ook de dalafdalingen waren gewoon open en als je zin had kon je sleetje rijden op de hellingen in het dorp. Vakantiegangers hoeven zich echt niet al te druk te maken. In de meeste skigebieden valt prima te skiën en eigenlijk voel je het verschil tussen 40 cm of 140 cm niet echt op de pistes. Oké, er komt misschien soms een steentje tevoorschijn, maar heel erg is dat eigenlijk niet. Zelfs in Winterberg kan geskied worden. Er zijn slechts 4 liften open, de afdalingen zijn voorzien van kunstsneeuw, maar er kan in ieder geval geskied worden. Ik heb goede hoop op een witte kerst!

Ook over de condities vorige week in Sölden viel niets te klagen

Verse sneeuw vanaf donderdag

Ook de weerman van Snowplaza Marco Verhoef is positief in zijn laatste weerbericht voor de Alpen. Op donderdag en vrijdag wordt verse sneeuw verwacht. Hiervan zullen vooral de Westalpen (Frankrijk) profiteren, maar hier is het ook het hardst nodig. In Oostenrijk en Zwitserland lag al een goede onderlaag, maar in Frankrijk was dit op veel plaatsen nog niet het geval. Na vrijdag wordt het even zachter in de Alpen, maar de verwachting is dat er rond de kerst een nieuwe storing komt die op veel plaatsen voor sneeuw kan zorgen. Het lijkt erop dat de kersvakantiegangers kunnen genieten van prima omstandigheden, ondanks de vele verontrustende berichten.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.