Skip to navigation Skip to main content

10 zaken die je als beginnende skiër niet verteld krijgt

51271 - 10 zaken die je als beginnende skiër niet verteld krijgt (3)

Vol goede moed bereid je je voor op je eerste wintersport. Je bent ontzettend enthousiast geraakt door alle verhalen en er helemaal klaar voor. Je ski-uitrusting is min of meer compleet, je hebt je ingelezen en je weet een beetje wat je kunt verwachten. Of toch niet? Er zijn altijd zaken die je als beginnende skiër niet verteld krijgt en waar je pas achter komt nadat je deze zelf hebt ervaren.

#1. Wintersport is niet (altijd) koud

Je hebt gehoord dat je je in laagjes moet kleden dus je trekt het ene na het andere thermoshirt aan. Het zal jou niet gebeuren dat je het koud krijgt. Dat (leren) skiën behoorlijk inspannend is en dat het zonnetje bovenop de berg volop kan schijnen, had je geen rekening mee gehouden. Binnen de kortste keren heb je het bloedheet! Zorg daarom dat je makkelijk een laagje (fleecevest) uit of aan kunt doen.

51271 -  (9)

#2. Neem je skischoenen mee naar binnen en sluit ze

Na afloop van je eerste skidag zit je vol euforie. En je bent maar wat blij dat je eindelijk die skischoenen uit kunt doen. Doe dit echter wel met beleid. Sluit nadat je je skischoenen hebt uitgetrokken altijd de schnallen (die clips!), zo behouden de schoenen hun vorm. Ook is het belangrijk dat je je skischoenen mee naar binnen neemt om ze te laten drogen. Dan trek je ze de volgende dag een stuk makkelijker aan. Tip: haal ook zo nu en dan de binnenschoen eruit, dan kunnen deze goed drogen.

#3. Met je ski’s over andermans ski’s wordt niet gewaardeerd

In de rij voor de skilift ben jij waarschijnlijk met hele andere zaken bezig. Je maakt je druk om het grijpen van het anker en om niet uit de lift te vallen. Let er ondertussen wel even op dat je niet met je ski’s of stokken over andermans ski’s gaat. Men is hier vaak zeer zuinig op en krassen worden niet gewaardeerd.

#4. Niet op een sleeplift gaan zitten

Heb je succesvol het anker weten te grijpen, dan is het belangrijk om niet al je gewicht op het anker te laten rusten. Een ankerlift sleept je voort en het is de bedoeling dat je ontspannen blijft staan. Zorg dat de punten van je ski’s niet over elkaar gaan en laat het anker bij het uitstappen op tijd los.

#5. Skilessen beginnen vroeg

Wintersport = vakantie. Vakantie = uitslapen. Logische redenering voor iemand die nog nooit op wintersport is geweest. Pas wanneer je hoort dat de skilessen om 08:30 uur beginnen word je uit deze droom geholpen. Niks in je bed blijven liggen. Vroeg op om bijtijds te ontbijten, al je skispullen te verzamelen en niet te laat te komen bij de skiles.

#6. Stoeltjesliften komen met Mach 3

Er is je verteld dat het instappen bij een stoeltjeslift makkelijker gaat dan bij een sleeplift. Wat je niet is verteld, is dat die stoeltjes met een rotgang de bocht om komen. Voor je plaats wilt nemen heeft het stoeltje zich al in je knieholte geboord met een chaotische instap tot gevolg.

#7. Stoeltjesliften gaan met Mach 3

Over het uitstappen weet je dan weer helemaal niets. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Op tijd (maar niet te vroeg) de beugel omhoog, punten van de ski’s omhoog en wegskiën maar. Dit klinkt echter makkelijker dan het (de eerste keer) is. En zo snel als het stoeltje beneden kwam, zo snel gaat deze ook weer. Verlaat zo snel mogelijk de uitstapzone, want voor je het weet kom je weer ongewenst in aanraking met het stoeltje.

51271 -  (10)

#8. Een goede skibril is onmisbaar

Dat je je veel in moet smeren met zonnebrand is je bekend, maar je wil graag wel een beetje bruin worden. Daarom kies je voor een zonnebril in plaats van een skibril. Prima, zo lang het weer en het zicht perfect is. Zodra, het zicht of het weer maar een beetje minder is, betaald een skibril (goggle) zich direct uit. Het is een stuk prettiger voor je ogen en je hebt geen last van wind of sneeuw in je ogen.

#9. Naar achteren leunen is een no-go

Je natuurlijk reactie als je bovenaan een berg staat? Naar achteren leunen! En laat dit bij skiën nou net niet de bedoeling zijn. Je dient je lichaam in de richting van het dal te draaien en dit is in het begin niet makkelijk. Wat er gebeurt als je tijdens het skiën naar achteren leunt? Je gaat harder en harder en hebt geen controle over je ski’s.

#10. Dat leren skiën niet zo makkelijk is

Oef, dat leren skiën is nog niet zo makkelijk. Terwijl jij al blij bent dat je heelhuids van een blauwe piste weet te komen, lijkt het bij je vrienden vanzelf te gaan. Leren skiën vereist doorzettingsvermogen. Maar na de nodige valpartijen zal je zien dat je progressie begint te maken en compleet besmet raakt met het wintersportvirus.

51271 -  (11)



Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.