Skip to navigation Skip to main content

Week van extremen in Wildschonau

4297 - Week van extremen in Wildschonau (1)

Afgelopen zaterdag trokken we nog sporen in de verse poeder, terwijl we vandaag moesten ploegen door de papsneeuw. De temperaturen doen eerder denken aan begin april dan aan eind december. Dat het weer in de bergen – en dus ook de sneeuwcondities – snel kan veranderen is maar weer eens bewezen deze week.

Dik pak verse sneeuw

Vorige week arriveerden we in ‘hartje winter’ in Wildschönau; alles was wit en de temperaturen waren laag. Na onze eerste kennismaking met het skigebied Ski Juwel trakteert koning winter ons donderdag- en vrijdagnacht op een dik pak verse sneeuw. Zaterdag is het aanvankelijk mistig, maar rond de middag klaart het op en zetten we onze sporen in de poedervelden rondom de Hornbahn 2000 in het skigebied van Alpbach. Een prachtig freeridegebied. Ook de pistes liggen er fantastisch bij. De eerste kerstvakantiegangers zijn gearriveerd, maar het is nog steeds rustig op de berg. Genieten met hoofdletters.

Riesenschnitzel

Geen vakantie in Oostenrijk zonder Schnitzel, dus op zaterdagavond wandelen we – op aanraden van de dame van het VVV Wildschonau – naar Riedlhof in het kleine skigebied van Oberau. Vanuit het centrum van het dorp is het een wandeling van ongeveer een half uurtje bergop. Riedlhof is een prachtige oude houten boerderij en we worden hartelijk ontvangen in de gezellige Stube. We hoeven niet op de kaart te kijken, we komen immers voor schnitzel! Groot of klein? Groot natuurlijk....Nou dat hebben we geweten! Een ‘Riesenschnitzel’ van maar liefst 300 gram. Veel te groot, maar enorm lekker. Wat mij betreft een van de beste Schnitzels van Oostenrijk! We hebben meteen maar weer gereserveerd voor eerste kersdag.

Dikke bulten papsneeuw

Op zondag slaat het weer om. ’s Ochtends regent het en er hangen dikke grijze wolken over de bergen. Eenmaal boven blijken de pistes in een klap te zijn verandert in ‘voorjaarspap’, je ‘zakt’ zo door de ribbels van de pistebully heen. Zonde... Het is hard werken in de dikke bulten natte sneeuw. We maken een rondje Ski Juwel en zien een paar keer onfortuinlijke vakantiegangers die per banaan worden afgevoerd. Het is bijna niet te geloven dat we 24 uur geleden nog door lichte poeder boarden. ’s Middags bezoeken we vrienden in Scheffau am Wilder Kaiser en ook hier zien we wintersporters door de plassen glijden bij de dalafdaling.

Zonder jas op het terras

Maandag is het prachtig weer en door de heldere nacht zijn de pistes gelukkig weer opgevroren en hard. Er waait een warme wind en in combinatie met de stralende zon krijg ik het echte voorjaarsgevoel. Op het terras van het bergrestaurant is het zelfs zonder jas warm. We vermaken ons de rest van de dag op de pistes bovenop de Schatzberg. Rondom een tweetal stoeltjesliften liggen diverse rode pistes en een zwarte afdaling. De pistes zijn niet heel lang, maar met dit weer in een stoeltjeslift zitten is geen straf. En ondanks dat de kerstvakantie nu echt begonnen is, staat er nergens een rij voor de lift.

Spannend seizoen

We dalen af tot het middenstation via een brede rode piste. In de gondel omhoog begint een medewerker van de bergbahnen een gesprek over de sneeuw. Een paar centimeter verse sneeuw zou mooi zijn. Door de tijdelijke stijging van de temperatuur is er een goede harde onderlaag ontstaan, een prima basis voor de rest van het seizoen. En dit seizoen is spannend, vertelt hij. Door de nieuwe verbindingslift met het Alpbachtal zijn de verwachtingen in beide dalen hooggespannen. De eerste twee weekenden waren goed en druk. Maar door het wisselvallige weer is het nu wat rustiger. Misschien gaat het morgen weer sneeuwen vertelt hij. Dat zou een mooie afsluiter zijn, nog een dagje Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau met verse sneeuw. De liftman wenst me een fijne dag en ik hem een goed seizoen. Ik hoop dit skigebied ondanks dat het ineens tot de grotere gebieden van Tirol behoort, gezellig en knus blijft. Wat mij betreft is groter niet altijd beter.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.