Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: Vooral op zondag sneeuwkansen aan de Noordflank.

1769 - Alpenweer: Vooral op zondag sneeuwkansen aan de Noordflank. (1)

Een actief lagedrukgebied dat over Frankrijk richting de Middellandse Zee koerst gaat de komende dagen voor een weersverandering zorgen. Aan de vele sneeuwval in Italië en de Franse- en Zwitserse Alpen komt na morgen een eind. Voor zondag krijgt de noordflank van de Alpen met sneeuw te maken.

Sneeuwval tussen 07 en 16 uur op woensdag 16 februari 2011.

Veranderde omstandigheden in de Alpen.

Een lagedrukgebied west van Ierland koerst de komende dagen richting het Middellandse Zeegebied. De zuidelijke stroming die we vandaag nog hebben zal daardoor de komende dagen naar oost tot noordoost gaan draaien. Dit betekent dat we de eerste dagen nog met een zuidenwind te maken krijgen. De bewolking en sneeuw zal zich vandaag nog net als afgelopen dagen voornamelijk aan de zuidflank en in de Franse Alpen gaan ophouden. Hier valt wederom sneeuw al zijn de hoeveelheden iets minder dan gisteren. Na vandaag verdwijnt de sneeuwkans voor een paar dagen. In de noordelijke stroming zal dan met name op de noordflank, en dan vooral de hoger gelegen toppen, meer bewolking wat zeer lichte sneeuw kunnen vallen. Op zondag trekt een actieve bewolkingszone met opnieuw sneeuw van west naar oost over het Alpengebied en heeft de noordflank de grootste kans op verse sneeuw.
Betrouwbaarheid:
85% van de computer berekeningen geven een vergelijkbaar drukpatroon weer.

Langzaam dringt de bewolking over de zuidflank van de Alpen in noordelijke richting op, in de omgeving van Ischgl.

Duitsland: Slechts geringe sneeuwkansen de komende dagen.


Vandaag:
In de nacht en vroege ochtend zwaar tot geheel bewolkt weer en wat lichte sneeuwval. Van het westen uit licht tot half bewolkt. In het zuiden kan het langdurig zwaar bewolkt blijven als gevolg van overtrekkende wolkenvelden. Zwakke zuidoostelijke, later oosten, wind.
Morgen:
In de nacht en vroege ochtend kans op nevel en/of mistbanken. Overdag meest licht tot half bewolkt weer en droog. De wind is eerst zwak en variabel, in de loop van de ochtend noordoostelijk en matig.
Vrijdag t/m Maandag:
Eerst weinig bewolking en kans op mistbanken in de ochtenduren. In het weekend van het westen uit toenemende bewolking gevolgd door regen, of sneeuw, voornamelijk in het zuiden en oosten van Duitsland.

Frankrijk: Overgang naar zonnige perioden.


Vandaag:
Geheel bewolkt en van tijd tot tijd sneeuwval boven de 1200m. Hoeveelheden kunnen lokaal makkelijk tot boven de 20-30 cm uitkomen. De wind is zwak uit oostelijke richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt en in de middag kans op wat lichte sneeuw op de hoger gelegen pistes. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Wisselend bewolkt. Met name op zondag tijdelijk veel bewolking en kleine kans op sneeuw boven de 1400m.

Italië: Eerst nog sneeuw in het westen en noorden, later meer zon.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuw boven de 1200m. De wind is zwak uit zuidoostelijke richting.
Morgen:
Aanvankelijk zwaar tot geheel bewolkt en perioden met sneeuwval boven de 1400m. In de loop van de dag van het westen uit geleidelijk droger en meer zonnige perioden. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Wisselend bewolkt en droger, op zondag tijdelijk meer bewolking. In de nachten neemt de kans op mist weer toe.

Oostenrijk: Eerst veel bewolking en vooral sneeuwkansen in het weekend.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en vooral aan de zuidflank perioden met sneeuwval boven de 1400m. In de middag kan lokaal aan de noordflank de bewolking overgaan naar half tot zwaar bewolkt. De wind is zwak tot matig uit zuidoost tot oostelijke richting.
Morgen:
Zwaar bewolkt en droog, maar gedurende de dag van het zuiden uit geheel bewolkt en kans op lokaal wat lichte sneeuwval boven de 1200m. De wind is zwak tot matig uit noordoostelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Licht tot half bewolkt weer en enkel op de hoogst gelegen pistes zwaar bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval. Op zaterdag van het westen uit toenemende bewolking en op zondag sneeuw.

Zwitserland: Eerst nog sneeuwval, later meer zonnige perioden.


Vandaag:
Zwaar tot geheel bewolkt en sneeuw boven de 1200m. Hoeveelheden lopen uiteen van 5-10cm. De wind is zwak uit veranderlijke richting.
Morgen:
Licht tot half bewolkt, op de hoger gelegen toppen in het zuidoosten zwaar bewolkt en kans op wat lichte sneeuwval. De wind is zwak uit oostelijke richting.
Vrijdag t/m Maandag:
Overgang naar licht bewolkt weer, met in de nachten kans op mistbanken. Op zaterdag van het westen uit opnieuw kans op sneeuw. Op maandag zonnig en droog.

Winter Male Author 2

Over Eric

Wintersport is de grote hobby van Eric. Hij gaat ieder jaar met veel plezier naar de sneeuw en houdt van alles wat met skiën te maken heeft. Zijn enthousiasme probeert hij op het weblog van Snowplaza over te brengen.