Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: verse sneeuw voor Oostenrijk

15943 - Alpenweer: verse sneeuw voor Oostenrijk (1)

Het weer is de komende dagen wat wisselvallig. Woensdag blijft het in de Italiaanse Alpen en de Zuid-Franse Alpen het meest droog, maar elders kan het wat sneeuwen. De hoeveelheden zijn echter niet meer dan een centimeter of 10. Daarna volgen dagen met soms wat gepruttel en in het weekeinde zien we vooral aan de noordflank van de Alpen weer wat sneeuw. In het wisselweekend zal het verkeer dan ook niet ongehinderd van Nederland naar de Alpen rijden en vice versa. Gelukkig zijn de hoeveelheden niet al te groot en wordt er geen grote overlast verwacht.

Op steeds meer plaatsen sneeuw

In de Italiaanse Alpen en in het zuiden van de Franse Alpen blijft het woensdag droog. De zon schijnt hier ook geregeld. Maar op andere plaatsen is of raakt het al snel bewolkt. In de ochtend valt sneeuw in Oostenrijk en de Dolomieten volgen niet veel later. In de middag kan ook op meer plaatsen in Zwitserland en in Beieren sneeuw gaan vallen. De sneeuwval verpietert in de avond, maar lokaal kan er uiteindelijk best 10cm of iets meer vallen. De grootste hoeveelheden zijn weggelegd voor Oostenrijk en Beieren in Duitsland.

Schladming, Planai

Zonnig boven de 1000 meter

Donderdag en vrijdag valt hier en daar een sneeuwbuitje. Het stelt weinig voor, maar helemaal droog is het niet, met name in Italië. Aan de noordflank van de Alpen is de bewolking van het kaliber Hochnebel en schijnt boven de 1000m meestal de zon vrij uitbundig. Later op vrijdag neemt in het westelijk deel van de Alpen de bewolking weer toe en tegen de avond stijgt ook de kans op wat sneeuw. Deze dagen verlopen op de meeste plaatsen net iets kouder dan de woensdag, alleen in Frankrijk zien we weinig verschil.

Reisweer met wat sneeuw (zaterdag)

Zaterdag worden de verschillen groter. Aan de zuidzijde van het Massief is het droog en vaak zonnig, maar aan de west- en noordflank overheerst bewolking, met af en toe lichte sneeuw. De zondag begint juist droog, maar in de loop van de dag arriveert een nieuwe storing met sneeuw. De sneeuwgrens zien we dan wel langzaam iets oplopen, tot tegen de 1000m in het westen van de Alpen. De neerslag in Oostenrijk komt pas tegen of in de avond en daar blijft het nog sneeuwen tot in de dalen. Het reisverkeer in het weekend zal hoe dan ook met winterse neerslag te maken krijgen, maar de hoeveelheden zijn niet groot. Af en toe valt er wat sneeuw, vooral aan de noordflank van de Alpen. Maar ook in Duitsland en noordoosten van Frankrijk kan het wat sneeuwen. Dus reken je niet rijk als je met helder en zonnig weer uit Italië vertrekt, je portie bewolking en wat sneeuw krijg je nog wel voor je in Nederland bent.

Großer Arber

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.