Skip to navigation Skip to main content

“Nee, joh, ik heb geen les meer nodig!”

1030 - “Nee, joh, ik heb geen les meer nodig!” (1)

De snelle jongens

Halverwege staan de “snelle jongens” van de groep te wachten. Ik wacht even om te kijken wat er gebeurt. De jongens “skiën” door, in een bijna rechte lijn met een steeds hogere snelheid speren ze over de piste, uit niets blijkt dat ze hun latten onder controle hebben, laat staan een noodstop kunnen maken. Ik blijf op veilige afstand. Net voor de lift komen ze met moeite tot stilstand. Misschien toch nog maar eens een lesje nemen?

Na de rode piste nemen we afscheid van de leraar

Bij skiën denk je misschien niet direct aan gevaar, maar het valt wel degelijk onder de zogenaamde “gevaarlijke sporten”. Wintersport is kostbaar. Investeren in skiles doen wij Nederlanders vaak de eerste paar keer als we op wintersportvakantie gaan. Op het moment dat we met de skiklas de rode piste “gedaan hebben” nemen we vaak afscheid van de skileraar en gaan zelf op pad. En zo ontwikkelen we, zelfstandig, een prachtige skitechniek; als houten Klazen dalen we af. Voordat ik straks allemaal boze skiẽrs over mee heen krijg; uiteraard geldt bovenstaande niet voor alle Nederlandse wintersporters, maar je hebt vast wel eens een landgenoot gezien die aan de bovenstaande omschrijving voldoet.

Leer wat nieuws

Jammer dat veel gevorderde skiërs geen les meer nemen. Skiën is een technisch ingewikkelde sport die bestaat uit vele fases, die je niet in een paar weken leert. De eerste stap is de welbekende “sneeuwploeg”, daarna gaat het van parallel naar carven en off-piste. Natuurlijk hoeft niet iedere recreatieve skiër een prof te worden, maar een skiles zorgt ervoor dat je beter, soepeler, zelfverzekerder en sneller kan skiën. Italianen kunnen over het algemeen goed skiën. Ze starten vaak als beginners met groepslessen, maar ook gevorderden nemen eigenlijk ieder jaar les. Veelal privé-les, 1 of 2 uurtjes om op te frissen en weer iets nieuws te leren. Een goede gewoonte die niet eens zoveel hoeft te kosten, voor een uurtje privé-les betaal je rond de 35 euro. Zeg nou eerlijk; zo’n groot percentage is dat niet op het totale wintersportbudget.

Een paar stellingen om te checken of het tijd is weer eens skiles te nemen:

• Het langer dan 5 jaar geleden dat ik skiles heb gehad.
• Ik heb soms het gevoel dat mijn ski’s sneller gaan dan dat ik wil.
• Ik ben soms best angstig als ik bovenaan een helling sta.
• Mijn familie/vrienden skiën beter dan ik.
• Ik ski beter na een schnaps.
• Ik probeer wel eens te carven.
• Mijn ski’s voelen soms wat onrustig aan, of “klapperen”.

Indien je op één of meerder vragen “ja” hebt geantwoord is het wellicht een goed idee tijdens je volgende vakantie eens een uurtje op pad te gaan met een skileraar. Bovendien; skiles is gewoon heel erg leuk. Probeer het weer eens na al die jaren!

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.