Skip to navigation Skip to main content
6708 - Val Gardena: top 5 berghutten (1)

Val Gardena in het Italiaanse Zuid-Tirol staat bekend om een aantal dingen: eindeloos skiën met uitzicht op de Dolomieten, veel zonuren, strak geprepareerde pistes én lekker eten! Dat laatste kun je natuurlijk in de dorpen bij diverse restaurants, maar ook in het skigebied is de keuze aan goede bergrestaurants enorm. De berghutten in Val Gardena zijn over het algemeen zeer sfeervol, hebben fijne terrassen, een goede service, het eten is van topkwaliteit en goed betaalbaar. Wij delen onze top 5 berghutten graag met je. Buon appetito!

#1. Rifugio Emilio Comici

Onze absolute favoriet in Val Gardena is Rifugio Emilio Comici. Deze bijzondere berghut bevindt zich op 2154 meter hoogte in het skigebied van Plan de Gralba aan de voet van de Sassolungo. Je herkent de hut van verre aan zijn witte muren en lichtblauwe luiken. Op het sfeervolle terras kun je heerlijk loungen onder het genot van bijvoorbeeld een Aperol Spritz. In het restaurant wordt verse vis van topkwaliteit geserveerd, iets dat je wellicht niet snel verwacht in de bergen. Een drankje doen op het terras kan altijd, het is er 's middags erg gezellig. Wil je eten dan kun je beter vooraf reserveren, aangezien Rifugio Emilio Comici enorm populair is. Gustav Thöni, Michael Schumacher, prins Albert von Monaco en vele andere prominenten bezochten de berghut en hun foto's hebben een plekje aan de muur gekregen. Maar pas op: de eigenaar gaat soms rond met een tank met Grappa, hierna komt er van skiën meestal niet meer zoveel terecht ;-).

#2. Baita Daniel Hütte

In het skigebied van Seceda, boven St. Christina, ligt de knusse Baita Daniel Hütte. De berghut ligt op 2240 meter hoogte en heeft een waanzinnig mooi uitzicht. Je kunt kiezen of je beschut op het zonnige terras gaat eten of gezellig binnen. De kaart biedt een combinatie van Italiaanse pasta- en vleesgerechten en typische lokale bergspecialiteiten, zoals Knödels en Kaiserschmarrn. De wijnkaart is uitgebreid met een bijzonder aanbod Zuid-Tiroolse en Italiaanse wijnen. Aan de rand van het terras staan fijne ligstoelen, waar het heerlijk relaxen is.

#3. Sofie Hütte

Ook in het skigebied van Seceda, maar dan iets hoger op 2410 meter, ligt de Sofie Hütte. Deze berghut is wat kleiner en iets exclusiever dan de nummer twee uit deze lijst. Het is de perfecte plek voor een hele uitgebreide lunch op een zonnige of juist bewolkte dag. Neem lekker de tijd om te genieten van de met zorg gemaakte biologische gerechten en de bijpassende wijnen. Zorg er in ieder geval voor dat je na je hoofdgerecht nog wat ruimte over houdt voor een dessert, want ook die zijn hier van topkwaliteit. De prijs is wellicht iets hoger dan gemiddeld in het skigebied, maar nog steeds - zeker in vergelijking met Nederland - heel goed betaalbaar.

6708 -  (1)
Berghutten

#4. Ciampac Hütte

Deze warme en kleine berghut Ciampac Hütte ligt direct naast de Dantercepies-Val stoeltjeslift in Wolkenstein en heeft hierdoor een goede aansluiting op de bekendste skironde van de Dolomieten: de Sella Ronda. De relatief nieuwe hut is helemaal opgetrokken uit hout en serveert typische gerechten uit de regio. Probeer bijvoorbeeld eens de 'Crafuncins', dit is ravioli gevuld met spinazie of een van de huisgemaakte taarten. 2x per week is de hut ook 's avonds geopend voor het diner.

#5. Almgasthof Tirler

Eigenlijk is Almgasthof Tirler niet een standaard berghut, aangezien ze ook 4*S-hotelskamers bieden. Echter hebben ze in het Biohotel het gevoel van een knusse en sfeervolle berghut zeer goed weten te behouden. Almgasthof Tirler ligt op de Seiser Alm, middenin het langlauf-, ski- en wandelgebied. Daggasten kunnen genieten van de heerlijke biogerechten op het terras of in de gezellige stube. Wees gewaarschuwd: als je hier op een mooie dag op het terras gaat zitten, is de kans dat je uren blijft hangen erg groot. Dat je hier lekker eet en drinkt, spreekt voor zich.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.