Skip to navigation Skip to main content

Morgen wat verse sneeuw, maar het blijft voorlopig zacht

Reutte

Vanwege de zachte weersomstandigheden is in veel dalen aan de noord- en westkant van de Alpenhoofdkam nog maar weinig van de winter over. Witte dorpen vind je alleen nog ruim boven de 1000 meter hoogte. Gelukkig liggen de pistes er nog prima bij, mede omdat het ’s nachts vriest. Voorlopig komt er geen einde aan het zachte bergweer. Zeker deze week niet meer, mogelijk wel eind volgende week. Niet ideaal nu de voorjaarsvakantie steeds dichterbij komt. Morgen en vrijdag valt er wel wat sneeuw, maar pas ruim boven 1000 meter hoogte en niet meer dan 5 tot 15 cm. Meer lees je in dit Alpenweer.

Mix van zon en wolken vandaag

Een hogedrukgebied bepaalt ook vandaag het weerbeeld in de Alpenlanden. Het is zonnig, al passeren er af en toe wel wat hoge en middelhoge wolkenvelden. Hier en daar komen mistvelden voor, maar die zullen richting de middag grotendeels verdwijnen. De dichtste bewolking wordt ’s ochtends verwacht aan de noordkant van de Alpen, tussen Salzkammergut en het Weense Woud. In de bergen waait een zwakke wind en op 2000 meter hoogte is het tussen -1 °C en +4 °C. In de dalen stijgt het kwik naar 12 °C tot 17 °C. Echt lenteachtig, in combinatie met de zon.

Obertauern
Obertauern ligt op ruim 1600 meter hoogte en is nog winters wit!

Koufront brengt sneeuw op donderdag

Morgen komt er tijdelijk verandering in het weerbeeld. Met een noordwestelijke stroming bereikt een koufront het Alpengebied. Vanuit het noorden trekt een neerslaggebied over de Alpen. Vooral Oostenrijk en Zwitserland gaan daar iets van merken, al blijven de hoeveelheden beperkt. De sneeuwgrens ligt tussen 1100 en 1700 meter hoogte, daaronder valt de neerslag in de vorm van regen. Spannende hoeveelheden vallen er niet, met zo’n 5 tot 15 cm wordt het landschap hooguit wat opgefrist. Ten zuiden van de Alpenhoofdkam schijnt aanvankelijk nog de zon, maar ook hier trekt in de loop van de dag bewolking binnen. Een vlok sneeuw is mogelijk, maar meer dan dat zul je hier niet zien. Op vrijdag komt er met name in het oosten nog wat restbewolking voor waaruit nog wat sneeuw kan vallen. ’s Middags klaart het vrijwel overal op.

Zonnig weekend in het vooruitzicht

Het weekend verloopt vrijwel overal zonnig, droog en zacht. Strakblauw is het niet continu, omdat er ook wat hoge bewolking passeert. In de dalen komen ’s ochtends mistvelden voor, maar die trekken vaak weg richting de middag. Over het algemeen worden het een aantal heerlijke dagen. Trek geen extra laagje aan als je de piste opgaat, die heb je absoluut niet nodig. Start de skidag vroeg en profiteer vooral ’s ochtends van de pistes. Richting het middaguur kunnen de lagergelegen afdalingen snel papperig worden. Tips voor skiën door de papsneeuw ›

Zachte bergweer houdt ook na het weekend aan

Ook na het weekend staat er nog geen echte weeromslag op de planning. Wel brengt een noordwestelijke stroming af en toe wat meer bewolking aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Hieruit kan wat neerslag vallen, maar wel met een sneeuwgrens die ruim boven 1500 meter uitkomt. In de Franse en Italiaanse Alpen overheerst de zon. Vanwege een krachtig hogedrukgebied boven Spanje volgen er geen nieuwe storingen. Nadeel is dat echt winterweer hierdoor op afstand blijft en dat het zachte bergweer aanhoudt. Het lijkt erop dat dit weerbeeld eind volgende week, dus met het begin van de voorjaarsvakantie voor de regio zuid, verdwijnt. Maar dit is nog heel onzeker. We houden alles nauwlettend in de gaten en zodra we meer weten volgt er een update in het Alpenweer.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.