Skip to navigation Skip to main content

Resultaten van het wintersport onderzoek 2023/2024

Genieten uitzicht

Enkele weken geleden vroegen we onze bezoekers en volgers om mee te doen aan onze jaarlijkse wintersport enquête. Ruim 2000 wintersporters vulden de online vragenlijst in: hartelijk dank daarvoor! In dit artikel zetten we de belangrijkste resultaten op een rijtje.

Ruim een derde gaat twee keer per jaar op wintersport

Dat we met z’n allen wintersportliefhebbers zijn, bleek uit de vakantiefrequentie in de winter. 47% gaf aan één keer per jaar op wintersport te gaan, 34% gaat twee keer en 15% gaat zelfs vaker dan twee keer per jaar. Kijken we of die frequentie veranderd is de afgelopen vijf jaar (excl. de corona winters), dan zegt 72% even vaak op wintersport te gaan, 11% gaat minder vaak en 16% gaat nu gemiddeld vaker op skivakantie.

Financiële situatie speelt een belangrijke rol

Wellicht een open deur, maar wintersport is duur, en dat geld een belangrijke rol speelt, blijkt ook duidelijk uit het onderzoek. Voor mensen die minder vaak op wintersport gaan, is de financiële situatie de belangrijkste reden (34%). Maar ook bij de mensen die nu vaker op wintersport gaan, speelt de financiële situatie een cruciale rol; zij hebben juist meer te besteden en gaan daarom vaker.

Genieten Op De Piste

94% gaat op wintersport, 60% heeft al geboekt

Van alle ondervraagden geeft 94% aan ook dit seizoen weer op wintersport te gaan, 2% weet het nog niet en 4% gaat aankomende winter niet. De belangrijkste reden van de mensen die niet gaan, is financieel (35%). Van de mensen die wel gaan, heeft 60% inmiddels zijn of haar wintersportvakantie ook al gereserveerd.

Bij 60% van de respondenten blijft het wintersportbudget gelijk

Opvallend is dat een kwart van de ondervraagden aangeeft dit jaar meer te kunnen of willen besteden aan wintersport, bij 60% blijft het wintersportbudget gelijk en 5% verwacht dat het lager zal zijn, terwijl 10% het nog niet weet.

Oostenrijk nog steeds het populairste wintersportland

Op de vraag waar men dit jaar de wintersport door gaat of wil brengen, antwoordt 64% Oostenrijk. Nummer 2 is Italië met 13%, daarna volgen Frankrijk (11%), Zwitserland (5%) en Duitsland (2%). Dit betekent dat Oostenrijk net als voorgaande jaren nog steeds het populairste wintersportland onder Nederlanders en Belgen is.

Mike Miranda Skiën In Sölden

Voor 89% is skiën de belangrijkste activiteit tijdens de wintersport

Op de vraag ‘Wat is jouw hoofdactiviteit tijdens de wintersport’, antwoordt 89%: skiën. Daarna volgt snowboarden met 6%, gevolgd door winterwandelen (1%) en après-ski (1%). Wat we naast skiën het liefste doen is après-ski (25%) en een boek lezen of relaxen (24,8%). Ook winterwandelen (16,4%) en wellness (12,7%) zijn geliefde bezigheden wanneer we in de sneeuw op vakantie zijn.

Vooral met het gezin of vrienden op wintersport

De meeste mensen gaan met het gezin op wintersport (28%), waarna een wintersport met vrienden (26%) of met partner (20%) volgen. Ook een skivakantie met overige familie komt veel voor (18%). 3% gaat met collega’s skiën of snowboarden.

10% koopt zijn spullen online, zonder advies

Voor onze nieuwe wintersportspullen of hardware gaan we het liefst naar een winkel op de plaats van bestemming in de sneeuw tijdens onze vakantie (13%). 11% gaat naar DAKA of een Intersportwinkel, 8% naar Decathlon, 6% naar Duijvestein en 4% laat zich adviseren en koopt bij Bever. Van de Nederlandse skiwinkels met één vestiging scoren MK Skiservice in Bilthoven, De Wit in Schijndel en Outdoor XL in Barendrecht het best.

Skibril

Meer weten over de trens die we uit het wintersport onderzoek hebben gehaald? Lees dan ook het artikel op Skiinformatie.nl

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.