Skip to navigation Skip to main content

Beter leren carven – deel II

In mijn vorige weblog heb ik het verschil uitgelegd tussen rutschen en carven en een aantal tips gegeven over houding en skivoering. Hoewel je toch echt in de sneeuw zal moeten oefenen, hoop ik je met de volgende tips te helpen om je carve-techniek te verbeteren.

Omhoog en naar voren

Een goede verticale beweging is erg belangrijk. Het is een broodje-aap-verhaal dat je tijdens het carven altijd 'diep' moet blijven. Door omhoog te komen ontlast je de ski's zodat je ze op de andere kant kan zetten. Kom bij het strekken goed naar voren en richting het dal. Het strekken doe je voornamelijk met je enkels en knieën. Pas op dat je niet 'overstrekt' en houd je spierspanning vast.

Als je teveel achterover hangt, kan je controle verliezen en onderuit gaan....

Niet gaan zitten

Veel skiërs hebben de neiging te gaan 'zitten' aan het einde van de bocht. Probeer je gewicht centraal op de ski te houden, zodat je een goede druk en controle hebt over de ski. Als je te ver achterover leunt is het lastiger de nieuwe bocht in te zetten en je balans te houden. Train je beenspieren dus goed! Om te carven moet je continue spanning op je benen kunnen houden.

Neutraal bovenlijf

Wat doe je nu met je bovenlijf? Je houdt je armen gebogen voor je, op ongeveer 2x schouderbreedte. Verder heb je bovenlijf iets naar voren gebogen en richting het dal. Pas op voor zogenaamde ' tegenrotatie'; veel skiërs draaien met hun bovenlijf in de tegengestelde richting van de bocht. Je bovenlichaam dient neutraal en stabiel te blijven.

Let goed op de houding van het bovenlichaam en de armen.

Niet te statisch

Probeer niet te 'statisch' in een bepaalde houding te komen of te blijven. Beweeg soepel mee met de bocht, maar houdt de spierspanning vast zodat je de krachten goed kan opvangen. Zoek naar de balans tussen statisch en ontspannen. Bij mij helpt het altijd als ik me een beetje 'boos' maak, tanden op elkaar en gáán! Dan ski ik agressiever en kan de G-krachten beter opvangen. Wees ook niet bang om te vallen. Zoek je grenzen op en zorg ervoor dat je een helm op hebt .

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Wanneer je carven wilt oefenen, zoek dan een niet al te steile helling uit en zorg dat je de ruimte hebt. Oefen met meer en minder druk op je ski en probeer je ski in verschillende hoeken te zetten, zodat je een goed gevoel ontwikkeld en weet hoe je ski reageert in verschillende situaties. Om ervoor te zorgen dat je niet 'uit de bocht vliegt' kan je ervoor kiezen het eerste deel van de bocht iets te rutschen. Heb je de G-krachten onder controle dan kan je op een gegeven moment de ski van de ene op de andere kant zetten, een geweldig gevoel! Succes!

Klik hier om de lesvideo over carven te zien >>

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.