1 februari 2019 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Komende dagen is het tamelijk wisselvallig wintersportweer. Aan het begin van het weekend valt met name aan de Franse en zuidkant van de Alpen veel sneeuw. Zondag gaat het juist aan de noordkant weer flink sneeuwen. Ook in het Duitse middelgebergte en de Ardennen worden een aantal centimeters verse sneeuw verwacht.

Weekend met veel wind en sneeuw

De condities zijn komend weekend bar en boos in veel wintersportgebieden. De kans is aanwezig dat skiliften gesloten worden, vanwege een harde tot stormachtige noordelijke wind. Ook vindt er een flinke sneeuwdump plaats. Vrijdag is er aan de zuidkant van de Alpen op sommige plaatsen al een halve meter sneeuw gevallen. In het eerste weekend van februari wordt er in het hele Alpengebied nog meer sneeuw verwacht. Een nieuw sneeuwdek van 5 tot 25 cm valt in Beieren. In de Oostenrijkse skigebieden wordt 25 tot 50 cm verse sneeuw berekend door diverse weermodellen. Ook in Zwitserland is dit het geval. De meeste sneeuw valt de komende week aan de zuidkant van de Alpen. In het Duitse middelgebergte valt een vers laagje sneeuw van 5 tot 10 cm. In de Ardennen is de sneeuwlaag dunner, hooguit lokaal 8 cm.

Vooral maandag perfect skiweer

Maandag is het even rustig en droog in de Alpen. Een hogedrukgebied zorgt voor rustige condities, de wind blijft op de achtergrond. Het is een koude dag en zelfs in de dalen blijft het kwik overdag onder het vriespunt. Dinsdag krijgen de noordkant van de Alpen en het Duitse middelgebergte nog een vers sneeuwlaagje van 2 tot 12 cm. In andere wintersportgebieden blijft het droog en schijnt de zon van tijd tot tijd. Woensdag en donderdag zijn ook nagenoeg droge dagen met weinig wind. Wel wordt het van het westen uit milder. In de Franse Alpen stijgt de vorstgrens op woensdag overdag naar 1700 meter. Met milde lucht is in de dalen in de vroege ochtend kans op mist en lage wolken. Hoger in de bergen schijnt de zon van tijd tot tijd.

Einde week weer sneeuw

Op donderdag wordt de bewolking van het westen uit dikker en kan later op de dag in de Franse en de Zwitserse bergen af en toe lichte sneeuw vallen. Vrijdag is ook sneeuw mogelijk in Oostenrijk, de hoeveelheden blijven echter beperkt van 2 tot 5 cm. In het tweede weekend van februari laten de weerkaarten weer sneeuw toe in de Alpen, maar dit keer vooral in de Franse en de Zwitserse Alpen. Er kan 5 tot 25 cm vallen.

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen