11 februari 2019 door Michiel in 'Alpenweer''

Vandaag valt op veel plaatsen in het westelijk en noordelijk Alpengebied sneeuw. Daarbij kan het met name vandaag, maar ook deels morgen nog flink waaien op de hoofdkam van het berggebied. Er zullen zeer zware windstoten voorkomen en op sommige plaatsen zijn skiliften daardoor noodgedwongen gesloten. Het verandert allemaal wanneer vanaf woensdag een hogedrukgebied zich met het hele Alpengebied gaat bemoeien. Sneeuwval en de meeste bewolking wordt verdreven. Ook de wind neemt flink in kracht af. In de Franse Alpen en in delen van Zwitserland zullen ze dat in de loop van vandaag al merken.

Sneeuwval en veel wind

Een sterke straalstroom wijst naar het zuiden en golft over Noord-, Centraal- en West-Europa. Door deze noordelijke stroming op hoogte, maar ook nabij het aardoppervlak, vindt er behoorlijke stuwing plaats tegen de Noordalpen. Hierdoor komen vandaag, maar ook deels morgen, veel wolkenvelden voor waaruit sneeuw valt. Veel sneeuw is het niet, maar op sommige plaatsen is toch weer 10 tot 30 centimeter verse sneeuw mogelijk. In de Zuidalpen blijft het door föhnwerking zo goed als droog met nu en dan ook de zon. Door de gierende straalstroom dichtbij de Alpen, staat er op grote hoogte veel wind. Dat merken we vandaag vooral op de hoofdkam van het Alpengebied. Langs de toppen kan soms een harde tot stormachtige wind waaien. Windstoten kunnen zelfs nog veel zwaarder uitpakken. In de hogere skigebieden is het dus even rekening houden met de wind.

Snel rustiger, veel zon mogelijk

Een hogedrukgebied bevindt zich vandaag boven het noordwesten van Spanje. In het komend etmaal verschuift dit hogedrukgebied naar de Vogezen om zich vervolgens voor een langere periode te vestigen boven het zuiden van Duitsland. Vanaf vandaag wordt het daardoor geleidelijk overal in het Alpengebied de neerslag en bewolking verdreven. Dit gebeurt als eerste in de Franse skigebieden, morgen en woensdag volgt zo goed als de rest van het Alpengebied. Daarmee gaan we dus een aantal stralende dagen tegemoet als de weermodellen gelijk krijgen. Echter zit er nog wel een addertje onder het gras voor de Zuidalpen: een zuidoostenwind later in de week kan voor stuwing zorgen wat bewolking en mogelijk een vlok sneeuw oplevert. Het zonnige en droge weer gaat wel gepaard met (zeer) hoge temperaturen. In de dalen en langs de lagere bergtoppen kan het kwik tegen het weekend zomaar tot ruim boven 10 graden stijgen!

Webcambeeld met wind in Brixen Plose

Flink wat wind in Brixen Plose

Sauerland zeer zacht

Een passerend lagedrukgebied heeft dit weekend naast regen toch ook voor wat sneeuw gezorgd in het Sauerland. De pistes in Willingen en Winterberg zijn daardoor weer wit. Ook vandaag en morgen zal er door buien in de koude lucht nog wat sneeuw bij komen, al is het niet veel. Vanaf woensdag zorgt hetzelfde hogedrukgebied ook in het Sauerland voor ronduit zonnig en droog weer. De temperatuur loopt geleidelijk op, waardoor tegen en in het weekend de temperatuur ver boven nul uitkomt. De hoge temperaturen en de uitbundige zonneschijn zullen de sneeuw op de pistes geen goed doen. Het enige geluk is nog dat de lucht ontzettend droog is.

Sneeuw in Samnaun op de webcam

Het sneeuwt in Samnaun

Sneeuw in Going am Wilder Kaiser (SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental)

Sneeuw in Going am Wilder Kaiser (SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental)

Ook Saalbach krijgt verse sneeuw

Ook Saalbach krijgt verse sneeuw

Verse sneeuw in Kitzbühel (Kitzski)

Verse sneeuw in Val Thorens

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen