Skip to navigation Skip to main content

Zandskiën: skiën op zandduinen in de zomer

Nu de skigebieden zijn gesloten, moeten we op zoek naar andere oplossingen om onze honger naar wintersport te stillen. Je kunt een tripje naar een gletsjer overwegen of naar een skigebied op het zuidelijk halfrond vliegen om daar op de ski’s te staan. En dat alles alleen maar om even dat échte wintersportgevoel te ervaren. Maar wie zegt dat je alleen op sneeuw kunt skiën? In de zomer kun je je geliefde hobby bijvoorbeeld ook uitoefenen op zandduinen. Beslist de moeite waard om eens uit te proberen! In dit weblog lees je alles over zandskiën en waar je je kunt wagen aan deze ‘zomerse wintersport’.

Skiën en snowboarden op het zand

Zandskiën is, zoals de naam al zegt, skiën op zand in plaats van op sneeuw. Het enige wat je voor zandskiën nodig hebt is een berg met zand. Enkele duinen in Nederland zijn hiervoor prima geschikt en ook de zandheuvel Monte Kaolino in Duitsland leent zich hier uitstekend voor. Wie ook tijdens de zomermaanden op de ski’s wil staan, vindt in zandskiën misschien wel een ideale hobby. Wel is het verstandig om niet je nieuwste wintersportmateriaal mee het zand in te nemen.

Zandskiën in Peru

Zandskiën: zo moet het!

Skiën of snowboarden in het zand is qua skitechniek niet te vergelijken met afdalen van een geprepareerde piste. Het zand heeft een andere consistentie en komt nog het meest in de buurt bij natte tiefsneeuw. Hoewel je niet ver wegzakt in het zand, moet je door de weerstand van het zand toch veel kracht geven om af te dalen. Met de nodige kracht, tips die boven het zand blijven en het goed verplaatsen van je gewicht kun je ook in het zand mooie bochten draaien. De eerste afdalingen zullen nog moeizaam aanvoelen, maar naar verloop van tijd gaat het steeds vloeiender en krijg je de ‘schwung’ te pakken. Valpartijen liggen echter altijd op de loer en hierdoor is het verstandig om ook in de zomer lange, beschermende kleding te dragen tijdens het zandskiën.

Skiën in de woestijn van Namibië

Zandskiën is bijvoorbeeld mogelijk in Namibië. Dit land in het zuiden van Afrika bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Hoewel de temperatuur tijdens de nachten hier vaak onder het nulpunt duikt, is van sneeuw bedekte heuvels nooit sprake. Woestijnskiën is echter wel mogelijk! Ski Namibia biedt skitours in de duinen aan, waarbij je van materiaal wordt voorzien en met een 4x4 de woestijn in gaat. Ook in de Verenigde Arabische Emiraten en op de duinen van Huacachina in Peru kun je uitstekend zandskiën. Met ski’s of snowboards voorzien van speciale wax of een slee afdalen van de duinen is een onvergetelijke ervaring.

Zandskiën op Monte Kaolino in Duitsland

Is Namibië iets te veel van het goede, dan vind je ook op de Monte Kaolino in Beieren goede mogelijkheden. Deze zandberg beschikt over een skilift en reikt tot een hoogte van 120 meter. De afdaling heeft een lengte van 160 meter en er worden hier ook kampioenschappen georganiseerd. Zo werd hier afgelopen zomer het EK zandskiën georganiseerd, waar jij en ik ook aan deel hadden mogen nemen. Zandskiën is een pleziersport en ook tijdens het EK staat plezier maken voorop.

Grasskiën als alternatief voor zandskiën

Heb je geen berg met zand in de achtertuin, maar wel een heuvel met gras, dan kun je tijdens de zomermaanden ook grasskiën overwegen! Met je winterski’s kom je echter niet ver aangezien deze niet glijden over gras. Bij grasskiën maak je gebruik van ski’s met daaronder een rupsband. Hierbij loopt er een rupsband over meerdere rollen, waardoor het mogelijk is om vooruit te komen op het gras. Ook de bochtentechniek is net weer even anders als in de sneeuw of het zand.

Heb jij weleens door het zand geskied? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.