Skip to navigation Skip to main content

7 bijzondere skigebieden op het zuidelijk halfrond

Wanneer op het noordelijk halfrond de lente aanbreekt en de skigebieden in de Alpen hun liften sluiten, begint aan de andere zijde van de wereld juist de winter. Op het zuidelijk halfrond liggen enkele skigebieden die op de bucketlist van wintersporters niet mogen ontbreken. Om uit te vinden welke skigebieden tot de beste en meest geliefde skigebieden van het zuidelijk halfrond behoren, hebben we de mogelijkheden in Australië, Zuid-Afrika, Chili, Argentinië en Nieuw-Zeeland onder de loep genomen. In dit weblog lichten we 7 bijzondere skigebieden die aan de andere kant van de wereld liggen uit.

Argentinië – Skigebied Las Leñas

Het Argentijnse skigebied Las Leñas is een van de populairste en belangrijkste skigebieden van Zuid-Amerika. In 1983 werd het skigebied geopend en je hebt hier de beschikking over 57 kilometer aan pistes. Bijzonder is dat het pisteaanbod zich tussen de 2240 m en 3430 meter bevindt en hierdoor zeer sneeuwzeker is! De pistes zijn ideaal voor niet al te veeleisende skiërs en families. Wie op zoek is naar meer uitdaging kan zich wagen aan de heerlijke off-piste afdalingen. Hiermee is Las Leñas een veelzijdig skigebied waar ieder type skiër zich kan vermaken.



  • Seizoen: 16 juni tot 7 oktober 2018
  • Skigebied: 57 kilometer piste
  • Tip: dalafdaling 7 km

Australië – Skigebied Perisher

Skigebied Perisher behoort samen met Mt. Buller en Falls Greek tot de meest geliefde skigebieden van Australië en is tevens een van de grootste van het zuidelijk halfrond. 100 kilometer aan pistes liggen hier voor je klaar. Het grootste gedeelte hiervan is niet al te lastig en vrij kort. De pistes reiken tot een hoogte van 2054 meter, dit is de top van de huisberg Mt. Perisher. Freestylers kunnen zich hier uitleven op de enige superpipe die Australië rijk is.



  • Seizoen: 9 juni tot 1 oktober 2018
  • Skigebied: 100 kilometer piste
  • Tip: enige superpipe van Australië

Chili – Skigebied Valle Nevado

Ook in Chili kunnen wintersporters zich naar hartenlust vermaken. Skigebied Valle Nevado in de regio Metropolitana de Santiago (Chile) beschikt over 40 kilometer aan pistes. De pistes reiken tot een maximale hoogte van 3670 meter, waardoor je je hier over sneeuw nooit zorgen hoeft te maken. Het pisteaanbod is vrij pittig en spreekt met name gevorderde wintersporters aan. Voor families en beginners is er een handjevol eenvoudige afdalingen.

  • Seizoen: 22 juni tot 23 september 2018
  • Skigebied: 40 kilometer piste
  • Tip: heliskiën behoort tot de mogelijkheden

Chili – Skigebied Portillo

Portillo is het oudste skigebied van Zuid-Amerika, biedt 20 kilometer aan pistes en reikt tot een hoogte van 3310 meter. Naast voornamelijk eenvoudige en middelzware pistes voor families en beginners, zijn er in dit Chileense skigebied ook enkele uitdagendere pistes. Het skigebied laat per dag slechts 425 wintersporters toe tot het gebied, van wachttijden bij de 14 liften is dus nooit sprake.



  • Seizoen: 23 juni tot 6 oktober 2018
  • Skigebied: 20 kilometer piste
  • Tip: skirace Sol de Portillo

Nieuw-Zeeland – Skigebied Whakapapa (Noordereiland)

Nieuw-Zeeland bestaat uit een Noorder- en een Zuidereiland. Op beide eilanden kunnen skiërs en snowboarders uit de voeten. Op het Noordereiland bevindt zich het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland, Whakapapa in Manawatu-Wanganui beschikt over 44 kilometer piste. De pistes liggen tussen een hoogte van 1630 m en 2300 m, direct onder de top van Mt. Ruapehu (2797 m).



  • Seizoen: 16 juni tot 22 oktober 2018
  • Skigebied: 44 kilometer piste
  • Tip: freeriden in de Black Magic Backcountry Area

Nieuw-Zeeland – Skigebied Mt. Hutt (Zuidereiland)

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is Mt. Hutt in Canterbury een van de beste skigebieden om te bezoeken. 40 kilometer aan piste liggen voor je klaar en de liften brengen je tot een hoogte van 2086 m. In dit skigebied valt de meeste sneeuw van heel Nieuw-Zeeland, wat voor prachtige uitzichten over de Nieuw-Zeelandse Alpen zorgt.



  • Seizoen: 8 juni tot 14 oktober 2018
  • Skigebied: 40 kilometer piste
  • Tip: international race area

Zuid-Afrika / Koninkrijk Lesotho – Skigebied Afriski Mountain Resort

In het zuiden van het Afrikaanse continent liggen twee skigebieden, die beide niet al te groot zijn. Skigebied Afriski Mountain Resort is zeer bijzonder, aangezien het zich in Koninkrijk Lesotho bevindt dat compleet wordt omsloten door Zuid-Afrika. Er is slechts 1,8 kilometer aan piste, een snowpark, een kids club, skidepot, skiverhuur en twee skiliften ontsluiten het Afrikaanse skigebied. Dankzij de ligging tussen de 3030 m en 3222 m en sneeuwkanonnen is er sprake van een sneeuwzeker wintersportseizoen.



  • Seizoen: 7 juni tot 27 augustus 2018
  • Skigebied: 2 kilometer piste
  • Tip: snowpark & kids-snowpark

Skiën op het zuidelijk halfrond in de Europese zomer

Wie zich heeft voorgenomen om de zomervakantie in Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland door te brengen, moet in ieder geval een uitstapje maken naar een van deze skigebieden. Niet alleen de sneeuw is anders, ook de bergen en omgeving hebben een hele andere uitstraling dan in de Alpen. Dit dagje op de ski’s tijdens je zomervakantie zal je nooit vergeten! Wil je niet zo ver reizen, maar deze zomer toch op de ski’s staan? In Europa zijn er tal van gletsjers waar in de zomer gewoon geskied kan worden.

Heb jij wel eens op het zuidelijk halfrond geskied? Laat een reactie achter!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.