Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zo nu en dan sneeuw de komende dagen

8532 - Alpenweer: zo nu en dan sneeuw de komende dagen (1)

De komende dagen valt er zo nu en dan sneeuw in de noordelijke helft van het Alpengebied. Vooral delen van Oostenrijk en Zwitserland krijgen af en toe met sneeuwval te maken. In Oostenrijk ligt de sneeuwgrens rond de 1900 meter en daalt geleidelijk naar 1400 meter op donderdag. In Zwitserland en een klein deel van de Franse Alpen ligt de sneeuwgrens enkele honderden meters hoger. Vanaf het weekend bereikt een hogedrukgebied het Alpengebied. De temperatuur loopt fors op. De zon gaat vaker schijnen en het waait amper.

Geen grote hoeveelheden neerslag

Een hogedrukgebied houdt zich deze week op boven de Keltische Zee, een stuk van de Atlantische Oceaan ten zuiden van de Britse Eilanden. Daarmee komt er een noordwestelijke stroming bij ons op gang met aanvoer van enkele storingen. Bij die storingen valt zo nu en dan ook wat neerslag, in de hoger gelegen gebieden ook sneeuw. Donderdag daalt de sneeuwgrens tijdelijk enkele honderden meters als een storing gevuld met koude lucht over het Alpengebied trekt. Aan de zuidflank van de Alpen blijft het deze week echter zo goed als droog, met regelmatig ruimte voor de zon.

Het is licht bewolkt in skigebied Silvretta Montafon

Zeer zachte lucht nabij

Vanaf het weekend lijkt het hogedrukgebied boven de Keltische Zee richting het Centraal-Europese vasteland te trekken. Hierdoor blijven storingen ver van het Alpengebied verwijderd en gaan we een vrij droge periode tegemoet van een aantal dagen. Het stromingspatroon raakt op zijn allerminst geblokkeerd, dus langdurige hogedruk lijkt er niet in te zitten. Met een zuidelijke stroming op enige hoogte, wordt zeer zachte lucht aangevoerd vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika. De vorstgrens kan zomaar stijgen tot bijna 3000 meter: de lager gelegen gebieden zullen snel groen worden.

Het is zeer zonnig in La Thuile - Chaz Dura

Onzekerheid rond Pasen is enorm

In het Paasweekend gaan veel mensen richting het Alpengebied. Ondanks dat het nog erg ver weg is, lijkt het erop dat het niet winters zal zijn in de Alpen, iets dat ook niet helemaal past bij de tijd van het jaar. Gezien de warme aanloop naar het Paasweekend, zal skiën alleen in de hoger gelegen gebieden goed mogelijk zijn, elders is de sneeuw te veel aan smelt onderhevig geweest. Mogelijk komen rond die tijd nog een aantal storingen langs, waardoor in de hoger gelegen gebieden wat verse sneeuw kan vallen. Vanaf vrijdag tot halverwege volgende week lijkt het echter droog te blijven.

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.